ΔΙΕΘΝΕΣ
01/03/2017 16:50 EET | Updated 01/03/2017 17:21 EET

Ήττα για τη Μέι: Η Βουλή των Λόρδων είπε «ναι» στην προστασία των Ευρωπαίων που ζουν στη Βρετανία

JUSTIN TALLIS via Getty Images
British Prime Minister Theresa May leaves 10 Downing Street for the weekly Prime Minister's Questions session at the House of Commons in central London on March 1, 2017.The House of Lords looks set today to defy Prime Minister Theresa May by demanding guarantees for EU nationals living in Britain, delaying a bill she needs to start Brexit negotiations. / AFP / Justin TALLIS (Photo credit should read JUSTIN TALLIS/AFP/Getty Images)

Ως μια ήττα της πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, καταγράφεται η τροπολογία επί του νομοσχεδίου για το Brexit που πέρασε από τη Βουλή των Λόρδων και η οποία λέει ναι στην προστασία των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν ήδη στη Βρετανία και μετά το Brexit.

Με 358 προς 256 ψήφους η άνω Βουλή της Βρετανίας ζήτησε αλλαγές στο αρχικό νομοσχέδιο εξόδου από την Ένωση και πλέον ουσιαστικά εξαναγκάζεται η κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα σε διάστημα εντός τριών μηνών από την ενεργοποίηση του άρθρου 50, τις προτάσεις της για το πώς θα προστατεύσει τα δικαιώματα των υπηκόων των κρατών-μελών της ΕΕ που ζουν στην χώρα.

Το κυβερνών κόμμα των Συντηρητικών δε διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή των Λόρδων και την τροπολογία στήριξαν τα περισσότερα μέλη της Άνω Βουλής που πρόσκεινται στους Εργατικούς και στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, οι περισσότεροι ανεξάρτητοι και κάποιοι των Συντηρητικών.

Αν και η Μέι έχει δηλώσει την πρόθεσή της να εγγυηθεί τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών, δεν έχει προετοιμάσει κάποιο σχέδιο, αναμένοντας να διαπραγματευθεί τα αντίστοιχα δικαιώματα των Βρετανών πολιτών με τα ενδιαφερόμενα κράτη. Επίσης η υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ, σε επιστολή της προς τους λόρδους πριν την ψηφοφορία, είχε επισημάνει ότι η παροχή εγγυήσεων για τους Ευρωπαίους στη Βρετανία χωρίς αντίστοιχες εξασφαλίσεις για τους Βρετανούς που ζουν στην ΕΕ δημιουργεί κινδύνους ενόψει των διαπραγματεύσεων του Brexit.

Η κυβέρνηση έχει ακόμη τη δυνατότητα να αντιδράσει σε αυτή την απόφαση στη Βουλή των Κοινοτήτων, αλλά το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας καθυστερεί τις διαδικασίες έγκρισης του σχεδίου για το Brexit. Σύμφωνα με μια πηγή της βρετανικής κυβέρνησης, η Μέι θα επιδιώξει να ανατρέψει το ψήφισμα της Βουλής των Λόρδων, χρησιμοποιώντας την πλειοψηφία που διαθέτει στην Βουλή των Κοινοτήτων.