ΚΟΙΝΩΝΙΑ
01/03/2017 02:43 EET | Updated 01/03/2017 10:05 EET

Τραγωδία στην Αθηνών-Λαμίας: Χειμερινά ελαστικά του 2006 στο μικροσκόπιο των πραγματογνωμόνων

eurokinissi

Στο μικροσκόπιο των πραγματογνωμόνων που θα αναλάβουν την έρευνα για τη φονική σύγκρουση με τέσσερις νεκρούς σε πάρκινγκ της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας θα μπουν κομμάτια ελαστικών που βρέθηκαν στο σημείο της τραγωδίας.

Πρόκειται για ελαστικά χιονιού του 2006 για τα οποία θα εξακριβωθεί το κατά πόσο ανήκουν ή όχι στη μοιραία Πόρσε που έπεσε με ιλιγγιώδη ταχύτητα πάνω στο αυτοκίνητο οικογένειας. Σε περίπτωση που επαληθευτεί κάτι τέτοιο, ενδεχομένως τα παλιά και ακατάλληλα για μεγάλες ταχύτητα ελαστικά συνέβαλλαν στο να ξεφύγει από κάθε έλεγχο το όχημα.

Στο μεταξύ, από την ανάλυση του υλικού των καμερών ασφαλείας της Εθνικής Οδού προκύπτει ότι δεν υπάρχει εμπλοκή άλλου οχήματος στην απώλεια ελέγχου της Πόρσε. Όπως λένε πηγές από την Τροχαία, οχήματα που προπορεύονταν ή ακολουθούσαν το πολυτελές αυτοκίνητο έχουν μεγάλη χρονική απόσταση διέλευσης και δεν υπήρχε πιθανότητα σύγκρουσης.

Η Πόρσε, όπως προκύπτει από το βιντεοληπτικό υλικό, κινούταν με ταχύτητα –ενδεχομένως μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων την ώρα- ενώ φαίνεται να έχει κάνει κάποιους ελιγμούς αλλαγής λωρίδας κυκλοφορίας. Η εκδοχή του κλαταρίσματος ή καψίματος του ελαστικού, εξαιτίας της μεγάλης ταχύτητας, συγκεντρώνει μεγάλα ποσοστά πιθανότητας αλλά από τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.

Στελέχη της Τροχαίας που ασχολούνται με το περιστατικό αναφέρουν ότι βασική αιτία είναι η υπερβολική ταχύτητα. Η απώλεια ελέγχου συνέβη λίγο πριν το χώρο στάθμευσης είτε με ευθύνη του οδηγού είτε από κάποιον αστάθμητο παράγοντα, ενδεχομένως από κλατάρισμα ελαστικού, από το οποίο προκλήθηκε η πλαγιολίσθηση.

Οι αξιωματικοί του τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Βοιωτίας εντόπισαν τον οδηγό αυτοκινήτου μάρκας Μερσεντές, ο οποίος φαίνεται να ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που είχε οπτική επαφή με το μοιραίο αυτοκίνητο. Το δικό του όχημα εμφανίζεται στο βίντεο στην αριστερή λωρίδα της Εθνικής Οδού να περνά 16 δευτερόλεπτα μετά τη σύγκρουση της Πόρσε με το αυτοκίνητο μάρκας Honda Civic της οικογένειας. Ο συγκεκριμένος οδηγός φαίνεται να καταθέτει πως η Πόρσε τον είχε προσπεράσει κανονικά από αριστερά με μεγάλη ταχύτητα, σχεδόν ένα χιλιόμετρο πριν από το μοιραίο πάρκινγκ. Ο μάρτυρας κάνει λόγο για κάποια κομμάτια ελαστικού στο οδόστρωμα, τα οποία επιχείρησε να αποφύγει, χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν αυτά βρίσκονταν σε σημείο πριν από τον χώρο στάθμευσης ή κατά μήκος του μετά τη σύγκρουση.