ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
01/03/2017 16:36 EET | Updated 01/03/2017 16:36 EET

Ράβε - Ξήλωνε. Που βρίσκονται οι συζητήσεις θεσμών-Αθήνας για τα μέτρα

Alkis Konstantinidis / Reuters
Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos arrives at a hotel for a meeting with representatives of the country's international lenders in Athens, Greece, February 28, 2017. REUTERS/Alkis Konstantinidis

Μετά από 4 ώρες ολοκληρώθηκε η συνάντηση των εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη.

Αύριο, Πέμπτη, πρόκειται να συναντηθούν μόνο τα τεχνικά κλιμάκια με νέα συνάντηση των επικεφαλής να μην αναμένεται πριν από την Παρασκευή, 3 Μαρτίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, οποίος μιλήσε στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης «παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας. Ορισμένα μέτρα είναι σε πολύ καλό δρόμο, σε κάποια άλλα (σσ οι θεσμοί) ζητούν τεχνικές λεπτομέρειες ενώ σε κάποια άλλα διαφωνούν».

Επιπλέον, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι τελικές απαιτήσεις να είναι μικρότερες παραπέμποντας στην επισήμανση του ΔΝΤ όπως αποτυπώνεται στην έκθεση του άρθρου 4, σύμφωνα με την οποία, οι προβλέψεις και οι απαιτήσεις του Ταμείου δεν έχουν ενσωματώσει τα στοιχεία μετά το Νοέμβριο.

Σχετικά με το δημοσιονομικό κενό τα επόμενα χρόνια, ο κυβερνητικός αξιωματούχος, σημείωσε χαρακτηριστικά πως «αυτή η συζήτηση θέλει χαρτί και μολύβι».

Σε ό,τι αφορά στη στάση του ΔΝΤ αξίζει να σημειωθεί ότι το Ταμείο επανήλθε δυναμικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η εκπρόσωπός του Ντέλια Βελκουλέσκου κατά την πρώτη συνάντηση των θεσμών με την ελληνική πλευρά την Τρίτη δεν άργησε να δείξει για ακόμα μια φορά «τα δόντια» του Ταμείου. Η κ. Βελκουλέσκου μετέφερε την απαίτηση των προϊσταμένων της να συζητηθούν «εδώ και τώρα» τα μέτρα, στα οποία (αν κριθεί αναγκαίο) θα περιλαμβάνεται και το πρώτο κύμα περικοπής των συντάξεων. Το ίδιο «σκληρή» εμφανίστηκε αναφορικά με τα «προληπτικά» μέτρα από το 2019 και μετά, απαιτώντας η περικοπή των συντάξεων να ξεκινήσει από το 2019 και μάλιστα σε ποσοστό που θα ξεπερνά το 50% της πρόβλεψης για μείωση της μείωσης της ασφαλιστικής δαπάνης.