ΕΙΔΗΣΕΙΣ
01/03/2017 11:08 EET | Updated 01/03/2017 11:21 EET

Τσίπρας: Εφικτή η τεχνική συμφωνία έως το Eurogroup του Μαρτίου

eurokinissi

Απολύτως εφικτή είναι η τεχνική συμφωνία ως τις 20 Μάρτη και αμέσως μετά η συμφωνία για την απομείωση του δημόσιου χρέους, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά την συνάντησή του με τον Μαλτέζο ομόλογό του, Τζόζεφ Μουσκάτ. Ο συνδυασμός της αξιολόγησης και του χρέους και μάλιστα με χρονική σειρά (πρώτα κλείσιμο αξιολόγησης, μετά χρέος, μετά ποσοτική χαλάρωση) δεν είναι τυχαίος και δείχνει ότι υπάρχει ένα «μονοπάτι» που ακολουθούν όλες οι πλευρές.

Το μονοπάτι για την Ελλάδα (αλλά και τη Μάλτα) φτάνει στο «ξέφωτο» της Κοινωνικής Ευρώπης.

Στις δηλώσεις τους και οι δύο πρωθυπουργοί μίλησαν για την κοινωνική Ευρώπη, ενώ ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να μένει «εγκλωβισμένη στα μαθηματικά της λιτότητας, στους δείκτες και τους αριθμούς και σε μία λογική εξαιρέσεων από το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Μάλιστα ο Τζ. Μουσκάτ έκανε ένα βήμα πιο μπροστά λέγοντας ότι πρέπει «να υπάρξει συμμαχία των προθύμων, αυτών που θέλουν να προχωρήσουν στην κοινωνική διάσταση της Ευρώπης».

Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «είναι εφικτή η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ως το Eurorgroup της 20ης Μάρτη» και πρόσθεσε με νόημα «από εκεί και πέρα είναι θέμα αν αρκεί ο χρόνος για να έχουμε και τις τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν το χρέος που δεν αφορούν την Ελλάδα». πάντως, συμπλήρωσε, μπορούμε «να έχουμε ένα θέμα, μία έγνοια λιτότερη στις 25 Μαρτίου», όταν θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε.