ΔΙΕΘΝΕΣ
02/03/2017 15:30 EET | Updated 02/03/2017 15:30 EET

Ιταλία: Γερουσιαστής καταδικάσθηκε σε εννέα χρόνια κάθειρξης για την χρεοκοπία ιταλικής τράπεζας

Simona Granati via Getty Images
ROME, ITALY - DECEMBER 10: The Representative of the 'Ala-scelta civica' party, Denis Verdini speaks to the media after leaving the President Sergio Mattarella study during the third day of talks with political parties at Quirinal Palace on December 10, 2016 in Rome, Italy. President of Italy Sergio Mattarella is consulting with Italy's political parties to find a new Prime Minister, Following the resignation of PM Matteo Renzi after His constitutional Reforms were rejected in a referendum weekend. (Photo by Simona Granati / Corbis via Getty Images)

Ο Ντένις Βερντίνι, γερουσιαστής του κεντρώου πολιτικού σχήματος Ala και πρώην σύμμαχος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, καταδικάσθηκε σήμερα σε ποινή κάθειρξης εννέα ετών για την χρεοκοπία της ιταλικής τράπεζας Credito Cooperativo Fiorentino.

O αρμόδιος εισαγγελέας της Φλωρεντίας είχε ζητήσει να καταδικασθεί ο Βερντίνι σε έντεκα χρόνια φυλάκισης. Μαζί με τον Βερντίνι, για την όλη υπόθεση ήταν υπόδικα άλλα 33 άτομα. Ο Ιταλός γερουσιαστής, με την πρωτοβάθμια αυτή απόφαση, καταδικάσθηκε, παράλληλα, στον εφ' όρου ζωής αποκλεισμό από τα δημόσια αξιώματα.

Όπως υπογραμμίζουν πολλοί σχολιαστές, η δικαστική αυτή εξέλιξη δεν αποκλείεται να έχει πολιτικές επιπτώσεις στην σταθερότητα της κυβέρνησης του Πάολο Τζεντιλόνι. Ο Ντένις Βερντίνι, μαζί με άλλους 15 γερουσιαστές (πολλοί από τους οποίους είναι πρώην μπερλουσκονικοί), στήριξε πρώτα την κυβέρνηση Ρέντσι και στην φάση αυτή, προσφέρει και σε εκείνη του Πάολο Τζεντιλόνι.

Η καταδίκη αυτή που θα πρέπει να οδηγήσει σε έκπτωση του Βερντίνι από το αξίωμα του γερουσιαστή, δεν αποκλείεται να οδηγήσει πολλά μέλη του Ala στο να σταματήσουν να υπερψηφίζουν τα μέτρα που φέρνει στο κοινοβούλιο η ιταλική κυβερνητική συμμαχία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)