ΔΙΕΘΝΕΣ
02/03/2017 05:07 EET | Updated 02/03/2017 05:07 EET

Διαπραγματεύσεις στη βάση «κράτος προς κράτος» ζητά ο «ΥΠΕΞ» του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος

Yiannis Kourtoglou / Reuters
A woman walks in front of Cypriot flag painted on a wall in capital Nicosia, Cyprus February 22, 2017. REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Εάν συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να διεξαχθούν στη βάση «κράτος προς κράτος», δήλωσε ο αυτοαποκαλούμενος «υπουργός Εξωτερικών» του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

Ανακοίνωση του γραφείου του αναφέρει ότι ο κ. Ερτουγρούλογλου, μιλώντας σε τουρκοκυπριακό τηλεοπτικό σταθμό, ανέφερε ότι αν ήταν ο ίδιος διαπραγματευτής, θα έλεγε: «εάν οι διαπραγματεύσεις είναι "κράτος προς κράτος" τότε θα έρθω». Δηλαδή, όπως εξήγησε, οι Τουρκοκύπριοι θα καθίσουν στο τραπέζι ως «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου».

Ο Ερτουγρούλογλου ανέφερε ότι ο ίδιος από την αρχή της διαδικασίας δεν είχε προσδοκίες, γιατί προέβλεπε ότι δεν θα υπήρχε αποτέλεσμα και αυτό λόγω του ότι λεγόταν πως οι διαπραγματεύσεις διεξάγονταν στη βάση της ισότητας. Υποστήριξε ότι εδώ και 50 χρόνια οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν αλλάξει την διαπραγματευτική τους τακτική και βλέπουν τους Τουρκοκύπριους ως μειονότητα και όχι ως ίσους.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, ισχυρίστηκε, για να μην πάει σε δημοψήφισμα δημιουργεί συνεχώς κρίσεις και νομίζει ότι μπορεί να παίξει με το θέμα του φυσικού αερίου. Επίσης, άσκησε κριτική και στο ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έδωσε χάρτη στη Γενεύη για να προσθέσει πως δεν είναι σωστό να επιστραφεί έδαφος στην ελληνοκυπριακή πλευρά.