ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
02/03/2017 02:30 EET | Updated 02/03/2017 02:36 EET

Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων συνεχίζεται η διαπραγμάτευση. Προσπάθεια γεφύρωσης διαφορών στα δημοσιονομικά

LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images
Protesters hold placards forming a text reading 'Dear IMF-EU-ECB commission welcome back! Indeed its so nice to live without pension-job-house' during a protest rally outside the Hilton hotel in Athens where Greek officials hold meetings with the representatives from its creditors on March 1, 2017.Hundreds of pensioners, workers and students demonstrate outside the hotel during a rally organised by a communist - affilited workers union. Greece is back at the negotiating table with the EU and the IMF to secure a deal to keep crucial bailout funds flowing for its crisis-battered economy. / AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI (Photo credit should read LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Getty Images)

Με την απαίτηση των δανειστών για τη λήψη νέων «προληπτικών» δημοσιονομικών μέτρων στο 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ. ευρώ), οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σήμερα, Πέμπτη, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Οι τεχνοκράτες των Θεσμών μαζί με υπηρεσιακά στελέχη της κυβέρνησης θα επιχειρήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές στα δημοσιονομικά οι οποίες έχουν καταγραφεί στα δύο πρώτα ραντεβού των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων με τους υπουργούς της κυβέρνησης, ενώ σε επίπεδο υπουργών και εκπροσώπων θεσμών προγραμματίζεται συνάντηση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και την παρέμβαση στην αγορά εργασίας.

Στο τραπέζι των τεχνικών διαπραγματεύσεων θα βρεθούν τα μέτρα τα οποία απαιτούν οι θεσμοί, αλλά και τα «αντισταθμιστικά» που επιδιώκει η κυβέρνηση να συμφωνηθούν με τους δανειστές. Όπως ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας αμέσως μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνάντησης, η κυβέρνηση «παρουσίασε τις προτάσεις της, ορισμένα μέτρα είναι σε πολύ καλό δρόμο, σε κάποια άλλα ζητούν τεχνικές λεπτομέρειες, σε κάποια άλλα διαφωνούν».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θεσμοί εμφανίζονται με σκληρή γραμμή αναφορικά με το ύψος των μέτρων, αναμένοντας από την κυβέρνηση να αποδείξει με στοιχεία την υπέρβαση των στόχων, αλλά και το γεγονός ότι οι καλύτερες επιδόσεις θα συνεχιστούν και το 2017. Από την πλευρά της διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης υπάρχει η εκτίμηση ότι στο τέλος οι απαιτήσεις των δανειστών θα είναι πολύ μικρότερες, καθώς τα στοιχεία δείχνουν υπεραπόδοση για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, το οποίο θα προσεγγίσει το 3% του ΑΕΠ έναντι στόχου 0,5% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, προς το παρόν οι απαιτήσεις των δανειστών αφορούν τη λήψη μέτρων συνολικού ύψους 2% του ΑΕΠ (3,6 δις ευρώ) τα οποία θα πρέπει να έρθουν από το αφορολόγητο (1% του ΑΕΠ) και το Ασφαλιστικό (1% του ΑΕΠ). Ήδη οι θεσμοί έχουν βάλει στο τραπέζι την σταδιακή από το 2019 μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.500 ευρώ. Αντίστοιχα ζητούν και την σταδιακή κατάργηση της προσωπικής διαφοράς σε μια τριετία από το 2019.

Ειδικά στο θέμα των συντάξεων, το ΔΝΤ εμφανίζεται ιδιαίτερα επιθετικό, με την Ντέλια Βελκουλέσκου να μεταφέρει την απαίτηση του Ταμείου για άμεση εφαρμογή του 50% της συνολικής περικοπής στις συντάξεις.

Ανοιχτό παραμένει και το θέμα του δημοσιονομικού κενού για το 2018, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι αυτό στο τέλος θα καλυφθεί χωρίς την ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων, εξαιτίας της υπεραπόδοσης των στόχων.

Προσδοκίες για τον Μάρτιο

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου ή της 7ης Απριλίου, παραμένει για το Μέγαρο Μαξίμου το βασικό σενάριο, καθώς εκτιμούν ότι είναι δυνατή μια τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να συγγραφεί το Staff Level Agreement .

Σε αυτή την περίπτωση η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο θα επιτρέψει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να λάβουν πολιτική απόφαση, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην ψήφιση των νέων δημοσιονομικών μέτρων, μαζί με τα «αντισταθμιστικά» τα οποία διεκδικεί.

Με αυτό τον τρόπο θα ανοίξει ο δρόμος και στην ΕΚΤ να εξετάσει το Ελληνικό ζήτημα για ένταξη των ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, είτε στη συνεδρίαση της στις 27 Απριλίου, είτε σε αυτή του Ιουνίου.