ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
04/03/2017 09:13 EET | Updated 04/03/2017 10:16 EET

«Απολύτως ανακριβή», λέει το Υπ.Εργασίας τα περί καθυστέρηση έκδοσης συντάξεων και κατάργησης του νόμου για τα «μπλοκάκια»

sooc

«Απολύτως ανακριβή» χαρακτηρίζει το υπουργείο Εργασίας τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε «καθυστέρηση έκδοσης των συντάξεων και σε ξήλωμα του νόμου Κατρούγκαλου» αλλά και επερχόμενες αλλαγές στις διατάξεις για τα μπλοκάκια.

Σε δελτίο Τύπου, το υπουργείο τονίζει ότι «η διεκπεραίωση όλων των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο 2017» υπενθυμίζοντας «στους ανησυχούντες για την άμεση έκδοση συντάξεων ότι οι εκκρεμείς συντάξεις από το έτος 2013 την 1/1/2015, ξεπερνούσαν τις 160.000 και έχουν ήδη μειωθεί σε 95.000».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η τροπολογία για τον προσδιορισμό του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων που προκύπτουν με τις προβλέψεις του Ν.4387/2016, δηλαδή, των συντάξεων που θα καταβληθούν σε όσους υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 13η Μαΐου 2016, δεν επηρεάζει τις περιπτώσεις συνταξιοδότησης που προηγήθηκαν, καθώς αυτές θα εκδοθούν στη βάση αιτήσεων που υποβλήθηκαν πριν την 13η Μαΐου και στις οποίες εντάσσονται οι εκκρεμούσες 95.000.

»Η τροπολογία που εισάγει το Υπουργείο προς ψήφιση μετά από επεξεργασία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ανταποκρίνεται απολύτως στην σχετική πρόταση της ΕΛΣΤΑΤ για τον εφαρμοστέο συντελεστή υπολογισμού του ύψους των συντάξεων σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν.4387/2016. Επομένως, δεν πρόκειται για αλλαγή διατάξεων και για ξήλωμα του νόμου αλλά για ρυθμίσεις που κρίνονται αναγκαίες για την αποτελεσματική εφαρμογή του».

Σημειώνεται πως η ΕΛΣΤΑΤ σε ανακοίνωσή της δήλωσε αδυναμία να καθορίσει τον συντελεστή ετήσιας μεταβολής μισθών, μετά από σχετικό αίτημα της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής και της γενικής γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Σε ανακοίνωση διευκρίνισε ότι οι διαθέσιμες στατιστικές δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατάρτιση του εν λόγω συντελεστή, καθώς αυτός αποκλίνει από τον «Δείκτη Κόστους Εργασίας», τον οποίο καταρτίζει και δημοσιεύει. Υπενθυμίζει δε ότι η συγκεκριμένη απόκλιση είχε επισημανθεί και στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή κατόπιν παλαιότερου αιτήματός της. Ωστόσο ο συντελεστής ωρίμανσης θεωρείται αναγκαίος για τον υπολογισμό του ύψους των νέων συντάξεων, βάσει της νέας ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Το «ίδιο ανακριβής» χαρακτηρίζεται και η αναφορά για κατάργηση της διάταξης της παρ. 9 του άρθρου 39 (μπλοκάκια), η θέσπιση της οποίας, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση «αποβλέπει στην αποκατάσταση της κανονικότητας στους όρους παροχής εξαρτημένης εργασίας».

Τα θέματα, τονίζει το υπουργείο Εργασίας «που αφορούν στην διασφάλιση δίκαιων όρων αμοιβής και εργασίας θα εξακολουθούν να μας απασχολούν και θα συμβάλλουμε σταθερά στην διαμόρφωση δίκαιων όρων αμοιβής και εργασίας στον χώρο της ΕΕ. Αυτή η πολιτική μας διατυπώθηκε στο χθεσινό Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης, όπου συζητήθηκαν ασφαλιστικές δικλείδες για την παροχή ίσης αμοιβής για ίση εργασία που παρέχεται εντός της ΕΕ».

Νωρίτερα υπήρχαν πληροφορίες πως έρχονται μεγάλες αλλαγές στα «μπλοκάκια» αφού οι διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου και οι εγκύκλιοι που εκδόθηκαν περιπλέκουν περισσότερο την εφαρμογή τους, καθιστώντας στην πράξη αδύνατη την καταβολή εισφορών για χιλιάδες ασφαλισμένους.