ΔΙΕΘΝΕΣ
07/03/2017 02:43 EET | Updated 07/03/2017 02:48 EET

Μαλαισία-Βόρεια Κορέα: Κλιμάκωση της διπλωματικής έντασης με τους πολίτες των δύο χωρών να είναι εκατέρωθεν εγκλωβισμένοι

MOHD RASFAN via Getty Images
A member of the Royal Malaysian Police keeps watch past a police line drawn across the entrance to the North Korean embassy in Kuala Lumpur on March 7, 2017, following a directive barring North Korean embassy staff from leaving the country. Malaysia said March 7 that North Korea embassy staff are barred from leaving the country, in a tit for tat response after Pyongyang banned all Malaysian citizens from leaving. / AFP PHOTO / MOHD RASFAN (Photo credit should read MOHD RASFAN/AFP/Getty Images)

Η διπλωματική ένταση μεταξύ της Μαλαισίας με τη Βόρεια Κορέα κλιμακώνεται, μετά τη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ Ναμ, ετεροθαλή αδερφού του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ.

Οι αρχές της Μαλαισίας προχωρούν σε αντίμετρα έπειτα από την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας ότι έχει προσωρινά απαγορεύσει την αναχώρηση των πολιτών της Μαλαισίας που βρίσκονται στο έδαφος της και συγκεκριμένα το προσωπικό της πρεσβείας, ως ένα μέτρο για την ασφάλεια των διπλωματών και των πολιτών της.

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ κάλεσε σήμερα τη Βόρεια Κορέα να απελευθερώσει άμεσα τους πολίτες της Μαλαισίας που βρίσκονται στο έδαφός της, μετά την απόφαση της Πιονγιάνγκ να απαγορεύσει την αναχώρησή τους.

«Αυτή η αποτρόπαια πράξη για την κράτηση των πολιτών μας ως ομήρων, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το διεθνή νόμο, αλλά και την διπλωματική πρακτική», τόνισε χαρακτηριστικά ο Νατζίμπ σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι ζήτησε την έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της χώρας του.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι έχει δώσει οδηγίες στην αστυνομία, «προκειμένου να απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα όλων των πολιτών της Βόρειας Κορέας, μέχρι να υπάρξουν διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια όλων των πολιτών της Μαλαισίας που βρίσκονται στη Βόρεια Κορέα».

Από την πλευρά του και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της ασιατικής χώρας Αχμάντ Ζαχίντ Χαμιντί, δήλωσε ότι δεν θα επιτραπεί στους πολίτες της Βόρειας Κορέας να εγκαταλείψουν τη χώρα

Οι αστυνομικές αρχές της Μαλαισίας έχουν αποκλείσει την πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στην Κουάλα Λουμπούρ, προκειμένου να εξακριβώσουν τον ακριβή αριθμό των αξιωματούχων που παραμένουν στο εσωτερικό της, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών της χώρας.

«Προσπαθούμε να εξακριβώσουμε τη φυσική παρουσία όλου του προσωπικού της πρεσβείας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός των Εσωτερικών, Νουρ Τζαζλάν Μοχάμεντ, στους δημοσιογράφους, έξω από την πρεσβεία. Παράλληλα, δήλωσε ότι δε θα επιτραπεί στο προσωπικό της πρεσβείας να την εγκαταλείψει «μέχρι να είμαστε βέβαιοι για τον ακριβή αριθμό τους, αλλά και για το που βρίσκονται οι ίδιοι», τόνισε.

Την ίδια ώρα η αστυνομία στην Κουάλα Λουμπούρ προσπαθεί να εντοπίσει και να ανακρίνει τρεις υπόπτους για τη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ Ναμ, οι οποίοι σύμφωνα με τις αρχές, κρύβονται εντός της πρεσβείας.

Ο αρχηγός της αστυνομίας στη Μαλαισία δήλωσε ότι αναζητούνται τρεις ύποπτοι Βορειοκορεάτες για την υπόθεση της δολοφονίας του Κιμ Γιονγκ Ναμ, ενώ αυτοί κρύβονται στην πρεσβεία της Βόρειας Κορέας.

Παράλληλα ο ίδιος, τόνισε ότι οι αρχές της Βόρειας Κορέας δεν συνεργάζονται με τη Μαλαισία στην παραπάνω υπόθεση, ενώ οι αστυνομικές αρχές της Μαλαισίας εκφράζουν τη βεβαιότητα τους ότι θα πάρουν δείγματα DNA, από τους συγγενείς του Κιμ Γιονγκ Ναμ.

(Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)