ΔΙΕΘΝΕΣ
07/03/2017 07:33 EET | Updated 07/03/2017 07:35 EET

Αφροαμερικανός υπουργός του Τραμπ αποκαλεί τους σκλάβους προγόνους του μετανάστες που αναζητούσαν το αμερικανικό όνειρο

Carlos Barria / Reuters
U.S. President Donald Trump attends an African American History Month listening session, accompanied by the Housing and Urban Development Secretary Ben Carson (R) at the Roosevelt room of the White House in Washington U.S., February 1, 2017. REUTERS/Carlos Barria

Μνημειώδης άγνοια βασικών ιστορικών γεγονότων; Ηλιθιότητα; Αφέλεια; Παντελής έλλειψη της ίδιας της καταγωγής τους Όπως και να χει ο υπουργός Στέγασης και Πολεοδομίας του Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπεν Κάρσον, που είναι και ο ίδιος Αφροαμερικανός, προκάλεσε σάλο υποστηρίζοντας πως οι σκλάβοι που βιαίως μεταφέρθηκαν από την Αφρική στην Αμερική ήταν «μετανάστες» οι οποίοι είχαν «ένα (αμερικανικό) όνειρο»! Και για να μην αφήσει κανένα περιθώριο για παρανοήσεις, πρόσθεσε: «Αυτό είναι η Αμερική: μια γη ονείρων και ευκαιριών».

Όλα αυτά ειπώθηκαν δημόσια. Σε ομιλία του ενώπιον του προσωπικού του υπουργείου του, την ημέρα που η κυβέρνηση Τραμπ υιοθέτησε νέο διάταγμα για τη μετανάστευση.

Εν είδει εισαγωγής στην ομιλία του, ο Κάρσον αφηγήθηκε ανέκδοτα από την προηγούμενη σταδιοδρομία του ως νευροχειρουργού και έπλεξε το εγκώμιο των μεταναστών που εργάζονταν πολλές ώρες για να οικοδομήσουν μια καλύτερη ζωή για τα παιδιά τους.

«Υπήρξαν και άλλοι μετανάστες που ήρθαν εδώ στα αμπάρια δουλεμπορικών πλοίων, εργάσθηκαν ακόμη περισσότερο, ακόμη πιο σκληρά και για λιγότερα», πρόσθεσε ο Κάρσον ο οποίος μάλλον δεν άκουσε ποτέ τίποτα για τις συνθήκες που ζούσαν οι μαύροι στις ΗΠΑ και προφανώς δεν θυμάται καν τα γεγονότα του Εμφυλίου Πολέμου στις ΗΠΑ.

Και ο πρώην νευροχειρουργός συνέχισε: «Αλλά είχαν κι αυτοί ένα όνειρο πως μια μέρα οι γιοί τους, οι κόρες τους, οι εγγονοί τους, οι εγγονές τους, οι δισέγγονοί τους, οι δισέγγονές τους θα μπορούσαν να βρουν τον πλούτο και την ευτυχία σ' αυτή τη γη», δήλωσε.

«Μετανάστες;;;», αντέδρασε αμέσως στο Twitter η μεγάλη οργάνωση υπεράσπισης των δικαιωμάτων των μαύρων, η NAACP.

Τα σχόλια αυτά είναι «τραγικά, σοκαριστικά και απαράδεκτα», ανακοινώθηκε από το Anne Frank Center USA, που κρατάει ζωντανή τη μνήμη της Άννας Φρανκ, της νεαρής εβραίας που έχασε τη ζωή της κατά τον εκτοπισμό της από τους ναζί.

«Όχι, κύριε Κάρσον, οι σκλάβοι δεν μετανάστευσαν στην Αμερική. Τους έφεραν εδώ βίαια, παρά τη θέλησή τους και έζησαν εδώ χωρίς ελευθερία», συνέχισε το κέντρο.

Για τον υπουργό Στέγασης, οι πάρα πολλές αντιδράσεις οργής και οι καταδίκες στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αφορούν «την πιο κυνική ερμηνεία» των λόγων του υπουργού.

«Κανένας δεν πιστεύει ειλικρινά ότι βάζει στο ίδιο επίπεδο τη μετανάστευση και τη δουλεία», δικαιολόγησε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Αυτή δεν είναι η πρώτη εξοργιστική δήλωση που κάνει ο δρ Μπεν Κάρσον, πρώην αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ στις προκριματικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Το 2013 είχε υποστηρίξει πως η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας Obamacare ήταν «το χειρότερο πράγμα που συνέβη σ' αυτή τη χώρα από την εποχή της δουλείας». «Και είναι κατά κάποιον τρόπο δουλεία, επειδή μας υποτάσσει όλους στο κράτος», είχε ισχυριστεί.

Φυσικά οι αντιδράσεις στα social media ήταν δεν περιορίστηκε σε αυτές του NAAC.