ΕΙΔΗΣΕΙΣ
07/03/2017 12:28 EET | Updated 07/03/2017 12:29 EET

Aκούγεται παράξενο αλλά ισχύει! Μπορούμε να καταλάβουμε τη θερμοκρασία του νερού απλά και μόνο ακούγοντάς το

nikkytok via Getty Images
faucet with flowing water, blue tone

Όσο παράξενο και αν ακούγεται κάποιος μπορεί να αντιληφθεί τη θερμοκρασία του νερού απλά και μόνο χρησιμοποιώντας την ακοή του.

Ο μπλογκερ επιστημονικών θεμάτων, Στιβ Μουλντ, φιλοξενήθηκε στο κανάλι του κωμικού Τομ Σκοτ στο Youtube προκειμένου να αποδείξει σε όλους ότι ο ήχος του κρύου και του ζεστού νερού που περιχύνεται σε μία κούπα διαφέρουν εντελώς μεταξύ τους.

«Διαθέτετε μία υπερδύναμη την οποία οποία προφανώς δεν γνωρίζετε μέχρι στιγμής. Την ικανότητά σας να ακούτε τη θερμοκρασία ή τουλάχιστον την ικανότητά σας να διακρίνετε το ζεστό από το κρύο νερό απλά και μόνο, χρησιμοποιώντας την ακοή σας» λέει στο εν λόγω βίντεο ο Στιβ Μουλντ και στη συνέχεια καλεί τους θεατές να βρουν ποια από τις δυο κούπες εμπεριέχει το κρύο νερό και ποια το ζεστό.

«Η σωστή απάντηση είναι ότι η πρώτη κούπα ήταν εκείνη που περιείχε το κρύο νερό, συνεπώς η δεύτερη ήταν εκείνη με το καυτό νερό. Και ο λόγος για τον οποίο ο ήχος του νερού διαφέρει έγκειται στο γεγονός ότι το νερό είναι περισσότερο κολλώδες ή πυκνό - αν προτιμάτε - κάτι το οποίο παύει να ισχύει όταν το νερό θερμαίνεται.

Αυτό γίνεται πιο εύκολα κατανοητό, όταν προσπαθήσετε να σκεφτείτε στη θέση του νερού ένα άλλο είδος υγρού όπως το μέλι. Για παράδειγμα το ζεσταμένο μέλι περιχύνεται πιο εύκολα από ό,τι το κρύο, το ίδιο συμβαίνει και το νερό, παρά το γεγονός ότι αυτό είναι λιγότερο εμφανές. Αλλά όταν προσπαθείτε να ρίξετε το ζεστό νερό σε μία κούπα ο ήχος του θα είναι διαφορετικός καθώς θα έχει αλλάξει η πυκνότητά του για λόγους που σχετίζονται με τη δυναμική των ρευστών», εξηγεί ο Μουλντ.