ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
07/03/2017 17:57 EET | Updated 07/03/2017 18:13 EET

Κυβερνητικός παράγοντας: Συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως τις 20 Μαρτίου

Alkis Konstantinidis / Reuters
Greece's head negotiator with its lenders Euclid Tsakalotos talks to journalists outside the Maximos Mansion in Athens, Greece June 27, 2015. Greece will hold a referendum on July 5 to decide whether the country should accept or reject a bailout agreement offered by creditors, Prime Minister Alexis Tsipras said in a late-night address to the nation. REUTERS/Alkis Konstantinidis TPX IMAGES OF THE DAY

Διάλειμμα και συνέχεια στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας όπου ελληνική πλευρά και θεσμοί συνεχίζουν μετά από πολύωρες συζητήσεις την προσπάθεια να υπάρξουν μέγιστες συγκλίσεις. Από την ελληνική πλευρά δηλώνουν αισιόδοξοι με τους κυβερνητικούς παράγοντες να μην αποκλειουν την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) πριν από το Eurogroup της 20ης Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις των δύο πλευρών είναι σε καλύτερο δρόμο.

«Το staff level agreement (συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο) θα έχει συμφωνηθεί έως τις 20 Μαρτίου» δήλωσε κυβερνητικός παράγοντας. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει «κλείσει» το δημοσιονομικό κομμάτι και το ΔΝΤ έχει αποδεχθεί ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2018. Πρόσθεσε δε ότι οι συζητήσεις αφορούν τώρα στα μέτρα- αντίμετρα και στα εργασιακά.

Να σημειωθεί ότι το staff level agreement δεν αναμένεται να συμπεριλαμβάνει τα μέτρα -αντίμετρα για το 2019.

Σχετικά με τη διαδικασία, ο κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε πως είναι πιθανόν να παραμείνουν και την Τετάρτη στην Αθήνα τα κλιμάκια των θεσμών. Το ζήτημα συζητούν, καθώς υπάρχει ένα διάλειμμα μιας ώρας, για να επικοινωνήσουν οι επικεφαλής των κλιμακίων με τους προϊσταμένους τους στο εξωτερικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνομιλίες επρόκειτο να ολοκληρωθούν την Τρίτη με τους δανειστές να αναχωρούν από την ελληνική πρωτεύουσα το αργότερο αύριο, Τετάρτη. Ωστόσο, όπως εξήγησε - νωρίτερα - η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ, οι θεσμοί παραμένουν στην Αθήνα προκειμένου να συνεχιστεί η πρόοδος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνει ότι έχει αλλάξει κάτι στον αρχικό προγραμματισμό αναχώρησής τους.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η αναφορά εκ νέου της κ. Μπράιχαρτ η οποία υπογράμμισε ότι «Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων για την ημερομηνία επιστροφής της αποστολής» απαντώντας έτσι σε διάφορες πληροφορίες που ήθελαν τους τέσσερις επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών να επιστρέφουν μετά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group η οποία είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 9 Μαρτίου.