ΔΙΕΘΝΕΣ
08/03/2017 17:09 EET | Updated 08/03/2017 17:09 EET

Το καντόνι της Ζυρίχης ζητάει να ακυρωθεί η επίσκεψη Τσαβούσογλου

Yiannis Kourtoglou / Reuters
Turkey's Foreign Minister Mevlut Cavusoglu speaks to the media during a visit in Nicosia, northern Cyprus, February 21, 2017. REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Οι αρχές του καντονιού της Ζυρίχης γνωστοποίησαν σήμερα ότι ζήτησαν από τις ομοσπονδιακές αρχές να ματαιώσουν, για λόγους ασφαλείας, την άφιξη την Κυριακή του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Στείλαμε μια επιστολή στη Βέρνη (...) ζητώντας τη λήψη μέτρων προκειμένου η εκδήλωση που είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή στη Ζυρίχη να μην διεξαχθεί» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο του υπουργείου Ασφαλείας του καντονιού της Ζυρίχης, Ουρς Γκρομπ.

Σε ένα δελτίο τύπου εξηγείται ότι «δεδομένων των εξαιρετικά αμφιλεγόμενων συζητήσεων με αντικείμενο την άφιξη των Τούρκων εκπροσώπων στη Γερμανία», οι αρχές «αναμένουν μαζικές διαδηλώσεις» στην Ελβετία στην περίπτωση που έρθει ο Τσαβούσογλου.

«Ακόμα και με την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε κλίμα ηρεμίας και χωρίς να σημειωθούν ταραχές», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ελβετίας Ζαν-Μαρκ Κρεβουασιέ, επιβεβαίωσε ότι οι ομοσπονδιακές αρχές έλαβαν την επιστολή του καντονιού της Ζυρίχης.

Ως αποτέλεσμα «το DFAE (υπουργείο Εξωτερικών της Ελβετίας) και το DFJP (υπουργείο Αστυνομίας και Δικαιοσύνης Ελβετίας) συνεδρίασαν προκειμένου να ζητήσουν από τις διαφορετικές υπηρεσίες της Συνομοσπονδίας να προβούν σε μια ανάλυση της κατάστασης αναφορικά με το θέμα της ασφάλειας» τονίζεται.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτει η ελβετική κυβέρνηση, ο Τσαβούσογλου αναμένεται να αφιχθεί την Κυριακή στην χώρα.

«Συναντήσεις με τις ελβετικές αρχές δεν προβλέπονται», όμως ο Τσαβούσογλου «σχεδιάζει να συναντηθεί με τους γενικούς πρόξενους της Τουρκίας στην Ελβετία και την Αυστρία και κατόπιν με στελέχη της τουρκικής κοινότητας στην Ελβετία κοντά στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης» διευκρίνισε το υπουργείο Εξωτερικών της Ελβετίας.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)