Εντοπίστηκαν μυστικές κρύπτες στην Αμφίπολη με γεωμαγνητική έρευνα

Εντοπίστηκαν μυστικές κρύπτες στην Αμφίπολη με γεωμαγνητική έρευνα
eurokinissi

Στα ίχνη μιας σημαντικής ανακάλυψης για την αποκρυπτογράφηση των μυστικών που ακόμα κρύβει ο Τύμβος της Αμφίπολης βρίσκονται οι ανασκαφείς του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος της Κυριακής, πυκνώνουν οι ενδείξεις ότι στο εσωτερικό του μνημείου υπάρχουν κοιλώματα μη εμφανή, πίσω από αρχιτεκτονικά μέλη, που μπορεί να περιέχουν ακόμα και αντικείμενα από μέταλλο!

Ο εντοπισμός «κενών» ή κούφιων τμημάτων σε τοίχους δίνει το λάκτισμα για διερεύνηση που μπορεί να επιφυλάσσει εκπλήξεις.

Το γεγονός ότι από την ανασκαφή του μνημείου δεν έχουν προκύψει ούτε πολλά ούτε ιδιαιτέρως εντυπωσιακά κινητά ευρήματα είχε προβληματίσει, ακόμα και αν θεωρείται δεδομένο ότι το μνημείο έχει συληθεί.

Οπως έγινε γνωστό, σε σημαντικές αποκαλύψεις προχώρησε την Παρασκευή το βράδυ, από το βήμα του αρχαιολογικού συνεδρίου (30ου ΑΕΜΘ) στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο αρχιτέκτονας της ανασκαφής της Αμφίπολης Μιχάλης Λεφαντζής, παρουσιάζοντας την κοινή τους παρουσίαση με την αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη, στην οποία όχι μόνο δόθηκαν στοιχεία για τις αρχιτεκτονικές φάσεις εξέλιξης του ταφικού μνημείο στον Τύμβο Καστά, αλλά και για την ύπαρξη «κούφιων» σημείων σε τοίχους και αρχιτεκτονικά μέλη του οικοδομήματος, τουλάχιστον σε μια περίπτωση.

Παρουσιάζοντας τον τοίχο επάνω στον οποίον εδράζονται οι δύο μαρμάρινες Σφίγγες, ο κ. Λεφαντζής σημείωσε ότι υπάρχει μια τυπολογική ασυμφωνία καθώς το επιστύλιο είναι μαρμάρινο, ενώ οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με επίχρισμα. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «το επιστύλιο είναι μαρμάρινο, ενώ οι παραστάτες όχι. Αυτοί οι δύο τοίχοι είναι στην πραγματικότητα ψευδότοιχοι φτιαγμένοι με επίχρισμα (σουβάς) ώστε να προσομοιάζει με μάρμαρο. Το επιστύλιο είναι επίτηδες επιχρισμένο, ενώ διέθετε κόκκινο χρώμα στην αρχική του κατάσταση. Οι αρμοί υποδηλώνουν ότι στηρίζεται σε δύο πεσσούς, οι οποίοι είναι ακόμη μέσα στον ψευδότοιχο.

Στο επιστύλιο το επίχρισμα είχε σπάσει και φαίνεται όλη η επισκευή. Άλλωστε οι Σφίγγες, συνήθως, λόγω τυπολογίας τοποθετούνται επάνω σε στύλους ή κολώνες» και λίγο μετά σημείωσε ότι: «Η απόκρυψη των πεσών μέσα από τους ψευδότοιχους και η κάλυψη με το επίχρισμα δηλώνει μια αμιγώς τεχνική, δηλώνει όμως και μια πιθανή αλλαγή στην χρήση του μνημείου». Τέλος ο κ. Λεφαντζής αποκάλυψε ότι διερευνάτε ο ψευδότοιχος και έχει γίνει μια σάρωση γεωφυσική από τον κ. Τσόκα και δεν έχουμε αποτελέσματα από αυτό».

Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην έρευνα του ταφικού μνημείου για το πόσα ακόμη σημεία υπάρχουν μέσα στο οικοδόμημα στα οποία θα εντοπιστούν κρύπτες με νέα ευρήματα. Εδώ βέβαια ανακύπτει το ερώτημα τι μπορεί να είναι αυτά τα ευρήματα. Από άλλες ανάλογες περιπτώσεις μνημείων μέσα σε κρύπτες έχουν βρεθεί μεταλλικά σκεύη, γλυπτά, όπλα και πολεμικές εξαρτήσεις καθώς και χειρόγραφα. Ενδεικτικά αναφέρουμε το παράδειγμα με την παγόδα που είχε παρουσιάσει ο κ. Τσόκας τον περασμένο Νοέμβριο στην ομιλία του στην Θεσσαλονίκη.

Δημοφιλή