ΔΙΕΘΝΕΣ
13/03/2017 13:20 EET | Updated 13/03/2017 13:20 EET

Για πρώτη φορά στον κόσμο αποστολή του ρωσικού υπουργείου Άμυνας έφθασε στην νήσο Κοτέλνι της Αρκτικής

TASS via Getty Images
YAKUTIA, RUSSIA - MARCH 12, 2017: An Arctic expedition undertaken by Russia's Defence Ministry to test modern models of military off-road vehicles has become the first one in the world to reach Kotelny Island from mainland Russia over the frozen Laptev Sea. Russian Defence Ministry Press Office/TASS (Photo by TASS\TASS via Getty Images)

Για πρώτη φορά στην ιστορία αποστολή του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, η οποία δοκίμασε νέα οπλικά συστήματα και στρατιωτικό εξοπλισμό στις συνθήκες της Αρκτικής, κατάφερε να φθάσει στη νήσο Κοτέλνι αφού πρώτα διέσχισε τη Θάλασσα Λάπτεφ, δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Νμτίτρι Μπουλγκάκοφ.

«Τα μέλη της αποστολής του Υπουργείου Άμυνας είναι τα πρώτα μέλη αποστολής στον κόσμο, που κατάφεραν να φθάσουν από την ηπειρωτική Ρωσία, διασχίζοντας μια απόσταση πάνω στους πάγους» δήλωσε.

Στρατιωτικοί όπως και εκπρόσωποι επιχειρήσεων που ανήκουν στην πολεμική βιομηχανία που κατασκευάζουν ειδικά ερπυστριοφόρα στρατιωτικά οχήματα,τα οποία είναι προσαρμοσμένα για μετακινήσεις πάνω στον πάγο αλλά και σε βαλτώδεις εκτάσεις, διήνυσαν μια απόσταση 1140 χιλιομέτρων, στην παγωμένη θάλασσα Λάπτεβιχ, που βρίσκεται στην παράλια ζώνη. Η διαδρομή τους ξεκίνησε από τον οικισμό Τίκσι με προορισμό αρχικά το ακρωτήριο Σβιατόι Νος, και εν συνεχεία τους κόλπους Λάτπεφ και Σανικοφ, για να καταλήξει στην νήσο Κοτέλνι, απ' όπου και αναμένεται σύντομα να πάρει τον δρόμο της επιστροφής.

Όπως έγινε γνωστό διεξήχθησαν περισσότερα από 100 τεχνολογικά πειράματα και δοκιμές, αλλά και απόπειρες συντήρησης και κατασκευής μηχανημάτων. Επίσης η αποστολή δοκίμασε διάφορες συσκευές για να μετρήσει το πάχος και το βάθος του πάγου, όπως επίσης και νέες τεχνολογίες για τον καθαρισμό του νερού. Επιπλέον δοκίμασαν και ιατρικές συσκευές.

Τον Δεκέμβριο του 2014 η Μόσχα αποκάλυψε το νέο στρατιωτικό δόγμα στο οποίο έδινε προτεραιότητα την προστασία των εθνικών της συμφερόντων στην Αρκτική.

Η Ρωσία έχει σχέδια να οικοδομήσει και να εξοπλίσει στρατιωτικές βάσεις στη Νόβαγια Ζεμλιά, στο αρχιπέλαγος στον Αρκτικό Ωκεανό βόρεια της χώρας και στο Franz Josef  (Φραγκίσκου Ιωσήφ) Αρχιπέλαγος, επίσης στον Αρκτικό Ωκεανό. Άλλα σημεία που θέλει να δραστηριοποιηθεί είναι στο Αρχιπέλαγος της Νέας Σιβηρίας και στη νήσο Βράνγκελ στον Αρκτικό Ωκεανό, ανάμεσα στην Θάλασσα Τσούκτσι και στην Ανατολική Σιβηρική Θάλασσα, πρόκειται για περιοχή με μεγάλη βιοποικιλότητα ενώ είναι το σημείο εκείνο της γης όπου έζησαν τα τελευταία μαμούθ (2.500 – 2.000 π.Χ).

Ακόμη η Ρωσία επεκτείνεται και εμπορικά, στην Αρκτική δημιουργώντας υποδομές για τις μετακινήσεις καθώς και δομές για την παραγωγή ενέργειας. Εκτός από αυτά θα στήσουν στρατιωτικές βάσεις και θα αναπτύξουν τη διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας που συνδέει την Ευρώπη με την Ασία.