ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13/03/2017 03:49 EET | Updated 13/03/2017 03:49 EET

Άρση των capital controls στην Ισλανδία

Bloomberg via Getty Images
Φωτογραφία αρχείου

Το υπουργείο Οικονομικών της Ισλανδίας ανακοίνωσετην Κυριακή ότι μέσα στην εβδομάδα αίρονται οι εναπομείναντες περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) που βρίσκονται σε ισχύ από την οικονομική κρίση του 2008.

«Η άρση των capital controls, που σταθεροποίησαν το νόμισμα και την οικονομία κατά την άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, αντιπροσωπεύει την ολοκλήρωση της επιστροφής της Ισλανδίας στις διεθνείς χρηματαγορές» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Οι εν λόγω αλλαγές, που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ την Τρίτη, θα επηρεάσουν άτομα, εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία. Η κυβέρνηση άρχισε την άρση πέρυσι, μειώνοντας τους περιορισμούς για τους ντόπιους. Από πλευράς της, η κεντρική τράπεζα της Ισλανδίας ανέφερε σε ξεχωριστή ανακοίνωση πως έκλεισε συμφωνία για την αγορά offshore περιουσιακών στοιχείων αξίας που φτάνει κοντά στα 90 δισ. ισλανδικές κορώνες.

Ο πρωθυπουργός, Μπιάρνι Μπένεντικτσον δήλωσε πως το τελικό αυτό βήμα θα «δημιουργήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη» προς την ισλανδική οικονομία». Επίσης, όπως αναφέρει το Bloomberg, η ισλανδική οικονομία σημειώνει μεγάλη ανάπτυξη, την οποία βοηθά μια «έκρηξη» στον τουρισμό.