ΔΙΕΘΝΕΣ
13/03/2017 04:09 EET | Updated 13/03/2017 04:10 EET

Ντε Μεζιέρ: Μία τουρκική προεκλογική εκστρατεία δεν έχει καμία δουλειά στη Γερμανία

ODD ANDERSEN via Getty Images
German Interior Minister Thomas de Maizière attends a press conference with his new French counterpart on December 19, 2016 in Berlin. / AFP / Odd ANDERSEN (Photo credit should read ODD ANDERSEN/AFP/Getty Images)

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας δήλωσε σήμερα αντίθετος στη συμμετοχή τούρκων υπουργών σε συγκεντρώσεις για το δημοψήφισμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Γερμανία.

«Προσωπικά, δεν είμαι υπέρ αυτών των εμφανίσεων. Δεν τις θέλω. Μία τουρκική προεκλογική εκστρατεία δεν έχει καμία δουλειά εδώ, στη Γερμανία», δήλωσε ο Τόμας ντε Μεζιέρ στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Ωστόσο, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών δεν τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων αυτών, εκτιμώντας ότι μία τέτοια κίνηση θα πρέπει να εξετασθεί προσεκτικά.

«Αλλά υπάρχουν όρια, πολύ καλά καθορισμένα όρια, στον ποινικό κώδικα, για παράδειγμα. Οποιος κακόπιστα καθυβρίζει και επιτίθεται στη Γερμανία ή τη συνταγματική της τάξη , παραβιάζει τον νόμο. Και αυτό είναι το όριο».

Η τουρκική ηγεσία ποντάρει στις συγκεντρώσεις αυτές για να πείσει την τουρκική διασπορά στην Ευρώπη να ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του Ερντογάν.

Η Γερμανία φιλοξενεί την μεγαλύτερη στην Ευρώπη τουρκική κοινότητα που αριθμεί 1,4 εκατομμύριο άτομα.

Το τελευταίο διάστημα πολλές γερμανικές πόλεις ματαίωσαν προεκλογικές συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή τούρκων αξιωματούχων, προκαλώντας την οργή του Ερντογάν, ο οποίος χρησιμοποιεί αδιάκοπα τον όρο «ναζιστικές πρακτικές» για να χαρακτηρίσει την ματαίωση των εκδηλώσεων.

Η ολλανδική κυβέρνηση αρνήθηκε χθες να επιτρέψει την είσοδο δύο τούρκων υπουργών προκαλώντας σοβαρή διπλωματική κρίση ανάμεσα στη Χάγη και την Αγκυρα. Αλλά και η Ελβετία και η Αυστρία αρνήθηκαν να φιλοξενήσουν στο έδαφός τους τέτοιες εκδηλώσεις.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε «θλιβερές» τις επιθέσεις Ερντογάν και την επανάληψη των κατηγοριών περί ναζισμού.

Ο υπουργός Οικονομιών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα επανέλθει στη λογική, σε συνέντευξή του σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Αναφερόμενος παράλληλα στην τύχη του τουρκο-γερμανού δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ της Die Welt, που έχει φυλακισθεί για «τρομοκρατική προπαγάνδα» στην Τουρκία, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι «τα μέλη της τουρκικής ηγεσίας διέλυσαν τα αναγκαία για κάθε πρόοδο στον τομέα της συνεργασίας θεμέλια».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)