ΔΙΕΘΝΕΣ
14/03/2017 07:56 EET | Updated 14/03/2017 09:15 EET

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Οι επιχειρήσεις μπορούν απαγορεύσουν τα εμφανή θρησκευτικά σύμβολα,στους εργαζομένους

(Photo by Creative Touch Imaging Ltd./NurPhoto via Getty Images)
NurPhoto via Getty Images
(Photo by Creative Touch Imaging Ltd./NurPhoto via Getty Images)

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε ότι οι εργοδότες μπορούν να απαγορεύουν στους υπαλλήλους τους να φορούν εμφανή θρησκευτικά σύμβολα, στην πρώτη του απόφαση για το θέμα της ισλαμικής μαντίλας στον χώρο εργασίας.

Ωστόσο, η απαγόρευση πρέπει να βασίζεται σε εσωτερικούς κανόνες της εταιρείας, βάσει των οποίων όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να ντύνονται «ουδέτερα», σύμφωνα με την απόφαση- και δεν πρέπει να βασίζεται στις επιθυμίες ενός πελάτη.

Όπως υπογραμμίζεται σε δημοσίευμα του BBC, είναι η πρώτη απόφαση του δικαστηρίου που σχετίζεται με το ζήτημα της ισλαμικής μαντίλας στη δουλειά, και προκύπτει στο πλαίσιο της υπόθεσης ρεσεψιονίστ που απολύθηκε από την εταιρεία G4S στο Βέλγιο επειδή φορούσε μαντίλα στη δουλειά. Ειδικότερα, η Σαμίρα Ατσμπίτα απολύθηκε όταν, μετά από τρία χρόνια εργασίας, άρχισε να φορά μαντίλα στη δουλειά της- με αποτέλεσμα η ίδια να καταγγείλει διακρίσεις σε βάρος της. Ωστόσο, η εταιρεία είχε αλλάξει τους κανονισμούς της για τον χώρο εργασίας, απαγορεύοντας στους εργαζομένους «να φορούν ορατά σύμβολα των πολιτικών, φιλοσοφικών ή θρησκευτικών τους αντιλήψεων» και να επιδίδονται σε σχετιζόμενες δραστηριότητες, όπως εξήγησε το δικαστήριο στην απόφασή του.

Αυτό καλύπτει «οποιαδήποτε έκφραση τέτοιων αντιλήψεων χωρίς διάκριση» και ως εκ τούτου δεν υφίσταται διάκριση, αναφέρεται σχετικά, συμπληρώνοντας ότι «η επιθυμία ενός εργοδότη να προβάλλει μια εικόνα ουδετερότητας τόσο απέναντι στο κοινό όσο και στους πελάτες του ιδιωτικού τομέα είναι νόμιμη»- αλλά τα εθνικά δικαστήρια πρέπει να εξασφαλίζουν πως αυτή η πολιτική ουδετερότητας εφαρμόζεται για όλους τους εργαζόμενους.