ΔΙΕΘΝΕΣ
14/03/2017 08:23 EET | Updated 14/03/2017 08:32 EET

Γιατί η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία Εκτός Ρωσίας ζητά να φύγει η σορός του Λένιν από την Κόκκινη Πλατεία

TOPSHOT - People enter Soviet state founder Vladimir Lenin's mausoleum while visiting Red Square in Moscow on October 11, 2016. / AFP / Natalia KOLESNIKOVA        (Photo credit should read NATALIA KOLESNIKOVA/AFP/Getty Images)
NATALIA KOLESNIKOVA via Getty Images
TOPSHOT - People enter Soviet state founder Vladimir Lenin's mausoleum while visiting Red Square in Moscow on October 11, 2016. / AFP / Natalia KOLESNIKOVA (Photo credit should read NATALIA KOLESNIKOVA/AFP/Getty Images)

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία Εκτός Ρωσίας (ROCOR) ζήτησε η σορός του Βλάντιμιρ Λένιν να απομακρυνθεί από την Κόκκινη Πλατεία ως επίδειξη της «συμφιλίωσης» του ρωσικού λαού με τον Θεό.

«Η απελευθέρωση της Κόκκινης Πλατείας από τη σορό του κύριου βασανιστή και καταπιεστή του 20ού αιώνα, όπως η καταστροφή όλων των μνημείων που είναι αφιερωμένα σε αυτόν, θα μπορούσαν να γίνουν ένα από τα σύμβολα της συμφιλίωσης του ρωσικού λαού με τον Κύριο» αναφέρεται στην ανακοίνωση της συνόδου της ROCOR, που σχετίζεται με την επερχόμενη επέτειο της Μπολσεβικικής Επανάστασης του 1917.

lenin mausoleum

Όπως αναφέρει το RT, η ανακοίνωση αυτή διαβάστηκε σε όλες τις ενορίες της ROCOR κατά τη λειτουργία της Κυριακής, όταν οι ιερείς κάλεσαν τα ποίμνιά τους να αναλογιστούν την ιστορία για να κατανοήσουν το γιατί η Ρωσία αντιμετωπίζει τις δοκιμασίες που αντιμετωπίζει.

lenin red square

Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε πως ο ανταγωνισμός της Δύσης είναι ένας από τους λόγους για τις δυσκολίες της Ρωσίας. «Η σημερινή ανηλεής πρόκληση της Ρωσίας από πλευράς του Δυτικού πολιτισμού υπήρχε έναν αιώνα πριν, και πολύ πριν από αυτό- ο κόσμος μισούσε τη Ρωσική Αυτοκρατορία».

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία Εκτός Ρωσίας είναι ένα ημιαυτόνομο κομμάτι της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, το οποίο ιδρύθηκε μετά την επανάσταση του 1917, από ιερείς και ενορίτες που είχαν εγκαταλείψει τη χώρα λόγω του κομμουνιστικού καθεστώτος και των διώξεων κατά της θρησκείας. Το 2007 η ROCOR και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία υπέγραψαν συνθήκη επανένωσης.