ΔΙΕΘΝΕΣ
15/03/2017 03:59 EET | Updated 15/03/2017 03:59 EET

Κολομβία: Ο πρόεδρος Σάντος παραδέχτηκε ότι είχε λάβει παράνομες χρηματοδοτήσεις στις εκλογές του 2010

Jaime Saldarriaga / Reuters
Colombia's President Juan Manuel Santos gives his speech after signing a new peace accord with Marxist FARC rebel leader Rodrigo Londono, known as Timochenko, in Bogota, Colombia November 24, 2016. Picture Taken November 24, 2016. REUTERS/Jaime Saldarriaga

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος παραδέχθηκε σήμερα, Τετάρτη, ότι η εκστρατεία του είχε λάβει παράνομες χρηματοδοτήσεις το 2010 και ζήτησε τη συγχώρεση των πολιτών της χώρας του για αυτή την «επαίσχυντη» πράξη.

Ο Σάντος, ο οποίος έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία δύο φορές, το 2010 και το 2014, δήλωσε πως «απορρίπτει και καταδικάζει» τις παράνομες συνεισφορές στις εκστρατείες του, για τις οποίες διαβεβαίωσε ότι δεν ήταν ενήμερος. Επέμεινε πως δεν ενέκρινε την αποδοχή καμιάς συνεισφοράς που γνώριζε πως μπορεί να αποτελούσε προϊόν εγκλήματος κατά τη διάρκεια των εκστρατειών του.

«Λυπάμαι βαθιά και ζητώ τη συγχώρεση των Κολομβιανών για αυτή την επαίσχυντη πράξη που δεν θα έπρεπε να έχει γίνει ποτέ και για την οποία μόλις ενημερώθηκα», ανέφερε ο Σάντος σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας είχε καλέσει να διεξαχθεί εξονυχιστική έρευνα όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις που έγιναν και στις δύο προεκλογικές εκστρατείες του μετά τις καταγγελίες πως έλαβε χρήματα από την κατασκευαστική εταιρεία Οντεμπρέχτ. Κάλεσε όσους συμμετέχουν στην έρευνα να εξιχνιάσουν τι ακριβώς συνέβη το συντομότερο δυνατό.

Ο Σάντος δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στην Οντεμπρέχτ στην ανακοίνωσή του.

Εισαγγελείς στις ΗΠΑ θεωρούν πως η Οντεμπρέχτ κατέβαλε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε δωροδοκίες για να εξασφαλίσει κατασκευαστικά έργα και δημόσιες συμβάσεις σε 12 χώρες –συμπεριλαμβανομένων της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Κολομβίας, του Μεξικού και της Βενεζουέλας– μεταξύ του 2002 και του 2016.

Οι εκλογικές αρχές διεξάγουν έρευνα εναντίον και του αντιπάλου του Σάντος στις προεδρικές εκλογές του 2014, του Όσκαρ Ιβάν Σουλουάγα, υποψήφιου του συντηρητικού κόμματος του Δημοκρατικού Κέντρου, που επίσης φέρεται να χρηματοδοτήθηκε από την Οντεμπρέχτ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)