ΚΟΙΝΩΝΙΑ
15/03/2017 09:51 EET | Updated 15/03/2017 09:51 EET

Στην τελική ευθεία η έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς για την αγορά των Leopard 2

Pacific Press via Getty Images
SYNTAGMA SQUARE, ATHENS, ATTICA, GREECE - 2015/03/25: A soldier in a German Leopard 2 Main Battle Tank holds an Army regimental war flag during the military parade in Athens. A military parade was held in Athens despite heavy rain, to celebrate the 194th Greek Independence Day. The day celebrates the start of the Greek War of Independence in 1821, which lead to the independence of Greece from the Ottoman Empire. (Photo by Michael Debets/Pacific Press/LightRocket via Getty Images)

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η τελευταία έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς, για τη μεγάλη υπόθεση της προμήθειας των αρμάτων μάχης Leopard 2.

Η έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς, που ολοκληρώνεται σε λίγο καιρό, αφορά σκέλος της υπόθεσης της κύριας σύμβασης αγοράς, για λογαριασμό του στρατού, 170 αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2 από τη γερμανική εταιρεία «Krauss Maffei Wegmann», με κόστος περίπου 1,7 δισ. ευρώ (Αριθμός σύμβασης 016A/03) που υπογράφηκε στις 20 Μαρτίου 2003.

Ο επίκουρος εισαγγελέας Διαφθοράς, Αντώνης Ελευθεριάνος, που διενεργεί την έρευνα, από κοινού με τη συνάδελφο του Πόπη Παπανδρέου, βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τελικό στάδιο της έρευνας και αναμένει απαντήσεις επί αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που έχουν αποσταλεί στις κυπριακές Αρχές και αφορούν την εμπλοκή συγκεκριμένων εταιρειών και συγκεκριμένων προσώπων.

Αντίστοιχα αιτήματα, προς άλλες χώρες, έχουν απαντηθεί και οι πληροφορίες από το Εφετείο αναφέρουν πως ο εισαγγελικός λειτουργός έχει πλέον σχεδόν ολόκληρο τον χάρτη των διαδρομών που ακολούθησαν τα «μαύρα χρήματα», τα οποία διακινήθηκαν για την επίμαχη αγορά.

Για την πολυδάπανη αγορά των συγκεκριμένων όπλων, η Εισαγγελία Διαφθοράς σχημάτισε στο παρελθόν άλλες δύο δικογραφίες: Η μία αφορά την εμπλοκή του πρώην στελέχους του υπουργείου Άμυνας Αντώνη Κάντα, στρατιωτικών, καθώς και του επιχειρηματία στον χώρο των οπλικών συστημάτων Παναγιώτη Ευσταθίου, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για δωροδοκία (ενεργητική και παθητική), καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Ο κ. Κάντας φέρεται να έχει ομολογήσει στους ανακριτές Διαφθοράς, που χειρίζονται τις δικογραφίες για τα εξοπλιστικά, ότι «για τα Leopard πήρα μίζα 1,7 εκατ. ευρώ».

Για την υπόθεση των αρμάτων είχε κριθεί προφυλακιστέος απόστρατος αξιωματικός του στρατού, για τον οποίον η έρευνα της Δικαιοσύνης φαίνεται να αποκάλυψε συνολικές παράνομες αμοιβές 3 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω εμβασμάτων που διακινήθηκαν από το 2003 έως και το 2011. Ο εν λόγω στρατιωτικός έχει αποστρατευτεί το 2007. Η εμπλοκή του αποκαλύφθηκε μέσω απαντήσεων των ελβετικών Αρχών επί αιτημάτων που αφορούσαν τον επιχειρηματία Ευσταθίου, η εταιρία του οποίου φαίνεται να διακίνησε μεγάλο όγκο των τεράστιων «δώρων» που δόθηκαν για τον εκσυγχρονισμό του στρατού.

Η δεύτερη δικογραφία αφορά τη σύμβαση 13/2003 Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, που υπογράφηκε την ίδια μέρα με την κύρια σύμβαση για τα άρματα μάχης και προέβλεπε έργα συνολικής πιστωτικής αξίας ίσης με το 250% του συμβατικού τιμήματος της κύριας προμήθειας. Για την υπόθεση είναι κατηγορούμενοι 12 πρώην κρατικοί αξιωματούχοι, καθώς και ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsoed Post