ΚΟΙΝΩΝΙΑ
15/03/2017 11:58 EET | Updated 15/03/2017 11:58 EET

Διαψεύδει η ΕΛΑΣ ότι πρόσφυγες από κατάληψη που εκκενώθηκε αφέθηκαν ελεύθεροι στην Ομόνοια

SOOC

Ανακοίνωση διάψευσης εξέδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τα δημοσιεύματα του Τύπου που ανέφεραν ότι οι πρόσφυγες που βρίσκονταν σε κατάληψη της οδού Αλκιβιάδου στο κέντρο της Αθήνας, όπου έγινε τη Δευτέρα επιχείρηση εκκένωσης από την ΕΛ.ΑΣ., μεταφέρθηκαν στην πλατεία Ομονοίας και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Συγκεκριμένα, σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» αναφέρεται ότι «λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυκτα της Δευτέρας λεωφορείο της αστυνομίας αποβίβασε στην Ομόνοια οικογένειες προσφύγων. Προέρχονταν όλοι από το κατειλημμένο κτίριο της οδού Αλκιβιάδου 4, που αρκετές ώρες νωρίτερα είχε εκκενωθεί από τις Αρχές. Υποτίθεται ότι όλοι θα μεταφέρονταν σε επίσημους χώρους στέγασης (…) μοιράστηκαν τελικά σε καταλήψεις της Αθήνας και όχι σε κάποια δομή φιλοξενίας της πολιτείας».

Σε άλλο δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» αναφέρεται: «Σε φιάσκο εξελίχθηκε η προχθεσινή αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης του παλιού Δροκοπούλειου Αιμοδοτικού Κέντρου στην οδό Αλκιβιάδου, καθώς η πλήρης έλλειψη προετοιμασίας και συντονισμού από την πλευρά των αρμοδίων αρχών είχε αποτέλεσμα να αφεθούν ελεύθεροι στην Ομόνοια τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη σχεδόν εκατό Σύροι πρόσφυγες που είχαν αναγκαστεί να απομακρυνθούν από το κτίριο το πρωί...».

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο απαντά:

Οι 127 πρόσφυγες που διέμεναν στο κτίριο της οδού Αλκιβιάδου αρχικώς μεταφέρθηκαν στην Υπηρεσία Αλλοδαπών για έλεγχο των στοιχείων τους. Παρουσία εκπροσώπων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, 68 δήλωσαν διευθύνσεις κατοικίας ως φιλοξενούμενοι σε σπίτια ή τόπο διαμονής σε ξενοδοχεία (εκ των οποίων ένας δήλωσε διεύθυνση ξενοδοχείου στο οποίο μισθώνονται δωμάτια από την Υ.Α. του ΟΗΕ) και στη συνέχεια αποχώρησαν μόνοι τους. Μία γυναίκα συνοδευόμενη από μέλη της οικογένειάς της (σύνολο τέσσερις) μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για ιατρικές εξετάσεις. Οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν σε δομές φιλοξενίας, ενώ για εννέα πρόκειται να κινηθούν οι διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης ως μέλη μονογονεϊκών οικογενειών. Οι ισχυρισμοί περί μεταφοράς των προσφύγων στην Ομόνοια και μάλιστα με μέριμνα της Ελληνικής Αστυνομίας είναι ανυπόστατοι».

Sponsored Post