ΚΟΙΝΩΝΙΑ
17/03/2017 07:49 EET | Updated 17/03/2017 10:15 EET

Γιατί δεν εντοπίστηκε εκρηκτική ύλη στον φάκελο με το όνομα του Κικίλια προς το ΔΝΤ

Eurokinissi

Συναντήσεις με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα και τον αρχηγό της ΕΛΑΣ αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα, είχε το πρωί ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος είχε ζητήσει από το βράδυ της Πέμπτης να μιλήσει μαζί τους, μετά τη διαπίστωση ότι το όνομά του αναγραφόταν ως αποστολέας στον παγιδευμένο φάκελο που εξερράγη στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι και τραυμάτισε μια υπάλληλο.

Ο κ. Κικίλιας ενημερώθηκε πρώτα από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, στις 8.00 και γύρω στις 8.30 πήγε στο γραφείο του κ. Τόσκα, με τον οποίο συνομίλησε για λίγη ώρα.

Μετά τις συναντήσεις, ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποχώρησε, χωρίς να κάνει δηλώσεις, ενώ ο κ. Τόσκας είπε ότι η συνομιλία ήταν σε πολύ καλό κλίμα, αλλά και αυτός αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των ερευνών για τους παγιδευμένους φακέλους προς τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο και στο ΔΝΤ στο Παρίσι, ο κ. Τόσκας ανέφερε ότι είναι σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες, που εστιάζονται στο πώς κατάφεραν να περάσουν από τους ελέγχους.

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ήταν από χτες το μεσημέρι μέχρι και σήμερα τα ξημερώματα στον Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου ήλεγξαν σχολαστικά μαζί με τους υπαλλήλους της εταιρείας που έχει την ευθύνη των υπερσύγρονων μηχανημάτων ελέγχου κάθε καταγραφή, που έγινε το επίμαχο διάστημα, χωρίς να υπάρξει κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα.

Από τους ειδικούς πιθανολογείται ότι δεν κατέγραψαν τους παγιδευμένους φακέλους λόγω της πολύ μικρής ποσότητας και τους είδους της εκρηκτικής ύλης.

Όπως είπε ο κ. Τόσκας, για το φάκελο προς τον κ. Σόιμπλε, για τον οποίο υπάρχουν στοιχεία, καθώς ο άλλος έχει καταστραφεί από την έκρηξη, προκύπτει ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν ποσότητα εκρηκτικής ύλης για πυροτεχνήματα, βάρους 31 γραμμαρίων, η οποία δεν χρειάζεται πυροκροτητή για να εκραγεί, αλλά απλώς προκαλείται ανάφλεξη, γι' αυτό ίσως δεν εντοπίστηκε.

Επανέλαβε, ωστόσο, ότι όλα τα δεδομένα μελετώνται, σε συνεργασία και με τις υπηρεσίες των άλλων χωρών, ώστε να εντοπιστούν τα προβλήματα και να βελτιωθούν η ασφάλεια και οι έλεγχοι.

Κρίσιμο είναι το ερώτημα, αν έχουν σταλεί και άλλοι τέτοιοι φάκελοι, αλλά από τη μέχρι στιγμής έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας δεν έχουν προκύψει στοιχεία που να επιβεβαιώνουν αυτή την εκδοχή.

 

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)