Επιστήμονες του Χάρβαρντ λένε ότι βρήκαν τον τρόπο που ταξιδεύουν οι εξωγήινοι και θα τον δοκιμάσουν

Επιστήμονες του Χάρβαρντ λένε ότι βρήκαν τον τρόπο που ταξιδεύουν οι εξωγήινοι και θα τον δοκιμάσουν
A young man on a road watching the Milky Way and lightning the road with a flash. Taken in A Veiga, Orense.
A young man on a road watching the Milky Way and lightning the road with a flash. Taken in A Veiga, Orense.
Carlos Fernandez via Getty Images

Δύο επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ προτείνουν ότι οι μυστηριώδεις γρήγορες εκρήξεις ραδιοκυμάτων (FRB) που εντοπίστηκαν σε μακρινούς γαλαξίες, ίσως να αποτελούν απόδειξη ότι οι εξωγήινοι ταξιδεύουν μέσα στο σύμπαν.

Τα FRB είναι εξαιρετικά έντονες αναλαμπές ραδιοκυμάτων που διαρκούν λιγότερο και από ένα δευτερόλεπτο και εντοπίστηκαν από ειδικά τηλεσκόπια. Το πρώτο εντοπίστηκε πριν από περίπου δέκα χρόνια, ενώ συνολικά έχουν καταγραφεί 17 εκρήξεις. Οι επιστήμονες όμως πιστεύουν ότι λαμβάνουν χώρα χιλιάδες FRB κάθε μέρα.

Αρχικά, ο αστροφυσικός και επικεφαλής του Τμήματος Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Αβραάμ Λοέμπ, είχε προσπαθήσει να τα εξηγήσει με έναν πιο συντηρητικό τρόπο, λέγοντας ότι ήταν απλώς εκρήξεις στις επιφάνειες των αστέρων στον Γαλαξία. Όμως, κάποια στιγμή «ένα από αυτά εντοπίστηκε σε έναν μικρό γαλαξία, δισεκατομμύρια έτη φωτός από εμάς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λοέμπ στην αμερικανική έκδοση της Huffington Post.

Με λίγα λόγια, αυτό σημαίνει ότι αυτά FRB προέρχονται από την άλλη άκρη του σύμπαντος και είναι πρέπει να είναι τόσο λαμπερά, όσο τίποτα από αυτά που γνωρίζουμε. Στο τεύχος αυτού του μήνα του επιστημονικού περιοδικού «The Astrophysical Journal Letters», ο Λοέμπ και ο φυσικός Μανασβί Λίνγκαμ εξετάζουν την πιθανότατα αυτές οι γρήγορες εκρήξεις ραδιοκυμάτων να προέρχονται από εξωγαλαξιακούς πολιτισμούς.

«Από την στιγμή που υπάρχουν τόσοι περισσότεροι γαλαξίες από τον δικό μας μας, βγάζει νόημα από στατιστικής άποψης να παρατηρούνται τέτοια φαινόμενο έξω από τον γαλαξία μας, πολύ συχνότερα από ότι μέσα σε αυτόν», δήλωσε στην HuffPost ο Λίνγκαμ.

Οι δύο επιστήμονες δεν ισχυρίζονται ότι τα FRB προέρχονται με βεβαιότητα από εξωγήινους πολιτισμούς, υποθέτουν ότι τέτοιου είδους φαινόμενα ίσως είναι το αποτέλεσμα χρήσης γιγαντιαίων ραδιό-πομπών για να την μεταφορά από τον ένα γαλαξία στον άλλο.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι ο Λοέμπ είναι επικεφαλής της συμβουλευτικής επιτροπής για το πρότζεκτ «Starshot», που έχει στόχο την αποστολή του διαστημοπλοίου Alpha Centauri σε ένα αστέρι που απέχει τέσσερα έτη φωτός από την Γη. Η ιδέα είναι να χρησιμοποιηθούν ισχυρές ακτίνες λέιζερ πάνω σε λεπτά ηλιακά πανιά που θα φέρουν πάνω από 1.000 ρομποτικά διαστημόπλοια. Ίσως η μέθοδος να διαφέρει από εκείνη που χρησιμοποιούν οι εξωγήινοι, όμως οι άνθρωποι ακόμα κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο διάστημα.

«Φαντάζομαι τους εξωγήινους να κάνουν αυτό που που αρχίζουμε τώρα», λέει ο Λοέμπ.

Ο καθηγητής του Χάρβαρντ γνωρίζει ότι ακόμα και η υποθετική συζήτηση γύρω από τους εξωγήινους θα προκαλέσει αντιδράσεις, όμως δεν έχει τις ίδιες προκαταλήψεις.

«Δεν πρέπει να είμαστε προκατειλημμένοι όταν σκεφτόμαστε τι θα μπορούσε να υπάρχει εκεί έξω», εξηγεί.

Ο Λίνγκαμ τονίζει ότι η θεωρία βασίζεται σε υποθέσεις.

*Το κείμενο προέρχεται από την αμερικανική έκδοση της Huffington Post.

Δημοφιλή