ΔΙΕΘΝΕΣ
18/03/2017 12:40 EET | Updated 18/03/2017 12:40 EET

Περού: Το φαινόμενο Ελ Νίνιο έχει στοιχίσει τη ζωή σε 65 ανθρώπους από τον Ιανουάριο

Anadolu Agency via Getty Images
SULLANA, PERU - FEBRUARY 23: A girl sits near a flooded area after a heavy seasonal rainfall caused flood in Sullana, Peru on February 23, 2017. Peru has been hit this week by strong seasonal rainfall due to El Nino. The main consequences have been felt in rural and urban areas of Sullana, but it has also affected villagers in areas of Piura, 1000km north of Lima. In some valleys, travel on local roads has been made impossible, cutting off some towns for several days. In addition houses made of

Το μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, που σφυροκοπά τους τελευταίους μήνες κυρίως τις ακτές του Περού, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 65 ανθρώπους, ενώ τα θύματα των καταστροφών από την αρχή της χρονιάς ξεπερνούν τα 72.000, ανέφεραν οι αρχές, με την κυβέρνηση του προέδρου Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι να ανακοινώνει χθες ότι θα χορηγήσει βοήθεια ύψους 1,35 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις που προκαλεί η αύξηση της θερμοκρασίας των νερών του Ειρηνικού στο βόρειο Περού και η απουσία ανέμων από τον Ισημερινό έπληξαν συνολικά 567.551 ανθρώπους, που υπέστησαν ζημιές λιγότερο ή περισσότερο σημαντικές. Τα σπίτια των ανθρώπων που χαρακτηρίζονται θύματα των φυσικών καταστροφών έχουν υποστεί μερική ή ολοσχερή καταστροφή.

Στην πρωτεύουσα του Περού, τη Λίμα, επικρατούσε χθες χάος, με κατοίκους να παγιδεύονται από πλημμύρες ή χειμάρρους, ενώ ταυτόχρονα απειλούνται από την έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού.

Οι πλημμύρες υποχρέωσαν τις αρχές να μεταγάγουν τον ιδρυτή και ηγέτη των μαοϊστών ανταρτών του Φωτεινού Μονοπατιού, τον Αμπιμάελ Γκουσμάν, από ένα κελί στη ναυτική βάση Καγιάο (δυτικό Περού) σε μια άλλη φυλακή.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει 4,4 δισεκατομμύρια σόλες (760 εκατ. δολάρια) για να ανοικοδομηθούν πληγείσες περιοχές σε όλη τη χώρα. Ο πρόεδρος Κουτσίνσκι υπολόγισε ότι αυτό σημαίνει αύξηση των δαπανών στον υπό εκτέλεση κρατικό προϋπολογισμό του Περού κατά 3%.

Η έκταση των βροχοπτώσεων στο Περού τις τελευταίες εβδομάδες είναι παρόμοια με το πλήγμα από το φαινόμενο Ελ Νίνιο του 1998, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 500 άνθρωποι. Ακριβώς αυτή τη διαπίστωση έκανε χθες ο 78χρονος πρόεδρος της χώρας.

Το χειρότερο πλήγμα του φαινομένου Ελ Νίνιο στο Περού θεωρείται εκείνο του χειμώνα του 1982-1983, όταν έχασαν τη ζωή τους 9.000 άνθρωποι, κυρίως εξαιτίας των επιδημιών, ενώ το ΑΕΠ είχε συρρικνωθεί κατά 11,6%.

Σχεδόν η μισή επικράτεια του Περού έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης προκειμένου να επιταχυνθεί η εκταμίευση πόρων για να προσφερθεί βοήθεια στις πληγείσες περιοχές.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters)