ΔΙΕΘΝΕΣ
20/03/2017 15:08 EET | Updated 20/03/2017 15:10 EET

Μπορεί να χρειάστηκαν σχεδόν δύο αιώνες αλλά η Δανία κατάφερε να εξοφλήσει όλο το χρέος της σε ξένο νόμισμα (και στα δικά μας)

Reuters Staff / Reuters
The Nyhavn canal, part of the Copenhagen, Denmark, Harbor and home to many bars and restaurants, is seen in this August 11, 2008 file photo. REUTERS/Teis Hald Jensen/Files

Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για τη Δανία. Και αυτό γιατί η χώρα απαλλάχθηκε από το εξωτερικό της χρέος, ό,τι δηλαδή έχει δανειστεί η χώρα από το εξωτερικό και όχι από το εσωτερικό της.

Είναι η πρώτη φορά που η Δανία δεν θα έχει χρέος σε ξένο νόμισμα μετά από 183 χρόνια. Όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της χώρας, σήμερα αποπληρώνεται το τελευταίο δάνειο που είχε αντληθεί σε ξένο νόμισμα, ύψους 1,5 δισ. δολαρίων, και συνεπώς η κυβέρνηση δεν θα έχει καμία οφειλή που δεν μετράται σε κορώνες. «Για πρώτη φορά τα τελευταία 183 χρόνια η κυβέρνηση της Δανίας δεν έχει χρέη σε ξένο νόμισμα» τονίζεται στην ανακοίνωση της Danmarks Nationalbank.

Σύμφωνα με το Business Insider η τελευταία φορά που η Δανία ήταν κοντά στην εξόφληση του χρέους σε ξένο νόμισμα ήταν το 1894, όταν οι οφειλές υπολογίζεται ότι ανέρχονταν σε περίπου 1% του ΑΕΠ (168 εκατ. κορώνες).

Τώρα, η Δανία μπαίνει ξανά στο κλαμπ των χωρών χωρίς εξωτερικό χρέος, όπως η Νορβηγία και η Γερμανία. Το έτερο σκανδιναβικό κράτος, η Σουηδία, διατηρεί το 30% του χρέους της σε ξένο νόμισμα.

Να σημειωθεί ότι η Δανία, εξακολουθεί να έχει συνολικό χρέος 465 δισ. κορώνες (67 δισ. δολάρια), που μεταφράζεται στο 23% του ΑΕΠ της, ποσοστό εξαιρετικά χαμηλό για τα διεθνή δεδομένα. Περίπου το 40% αυτού κατέχεται από ξένους, οι οποίοι όμως θα πληρωθούν σε κορώνες

Ένα θα προσθέσουμε εμείς: Άντε και στα δικά μας!

Πηγές: Quartz, Financial Times, Business Insider

Sponsored Post