ΔΙΕΘΝΕΣ

Πέθανε ο πρώην διοικητής του ΙRA Μάρτιν ΜακΓκίνες

Sinn Fein chief negotiator Martin McGuinness stands outside theGuildhall during his attendance giving evidence at the Saville Inquiryinto
Sinn Fein chief negotiator Martin McGuinness stands outside theGuildhall during his attendance giving evidence at the Saville Inquiryinto
Reuters Photographer / Reuters

O Mάρτιν ΜακΓκίνες, ο πρώην διοικητής του IRA ο οποίος διετέλεσε επί μια δεκαετία αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας, απεβίωσε σε ηλικία 66 ετών, ανακοίνωσε το κόμμα του Σιν Φέιν.

Σημαντική προσωπικότητα στη διάρκεια των πέντε δεκαετιών συγκρούσεων και περιόδων ειρήνης στην επαρχία αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου, ο ΜακΓκίνες είχε ανακοινώσει στις 19 Ιανουαρίου ότι αποσύρεται από την πολιτική και ότι δεν θα ηγείτο του εθνικιστικού του κόμματος στις εκλογές του Μαρτίου.

Όπως είχε πει τότε ο λόγος ήταν ένα πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε και η πολιτική κρίση που είχε προκληθεί από την παραίτησή του από την θέση του αντιπροέδρου νωρίτερα τον Ιανουάριο που τον οδήγησαν στην απόφαση αυτή αρκετούς μήνες νωρίτερα απ΄ό,τι αρχικά είχε σχεδιάσει.

«Ο Μακ Γκίνες σε όλη τη διάρκεια της ζωής του επέδειξε μεγάλη αποφασιστικότητα, αξιοπρέπεια και ταπεινότητα χαρακτηριστικά που παρέμειναν αναλλοίωτα και όσο ήταν άρρωστος», δήλωσε ο πρόεδρος του Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «ήταν ένας παθιασμένος ρεπουμπλικάνος που εργάστηκε αδιάκοπα για την ειρήνη, τη συμφιλίωση και την επανένωση της χώρας του. Αλλά πάνω από όλα αγαπούσε την οικογένειά του και τον λαό του Ντέρι και ήταν εξαιρετικά υπερήφανος και για τα δύο».

Σύμφωνα με το BBC, o ΜακΓκίνες έπασχε από μια σπάνια καρδιακή νόσο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)