Τα τέσσερα χρώματα των διαβατηρίων παγκοσμίως και η σημασία τους

Τα τέσσερα χρώματα των διαβατηρίων παγκοσμίως και η σημασία τους
Passports on a map of the world with limited depth of field
Passports on a map of the world with limited depth of field
Maudib via Getty Images

Κόκκινο, μπλε, πράσινο και μαύρο. Αυτά είναι τα τέσσερα βασικά χρώματα των διαβατηρίων ανά τον κόσμο, αν και σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρείται πως κάποιες χώρες επιλέγουν αποχρώσεις αυτών. Για παράδειγμα το διαβατήριο του Αφγανιστάν είναι ανοιχτό μπλε και πολύ διαφορετικό από το μπλε των αμερικανικών διαβατηρίων. Σε γενικές γραμμές όμως οι βασικές κατηγορίες είναι αυτές οι τέσσερις και ως έναν βαθμό (σίγουρα όχι απόλυτα) το χρώμα «προδίδει» και την οικογένεια των χωρών στην οποία «ανήκει» το κάθε διαβατήριο.

Κόκκινο (ή μάλλον μπορντό)

Το κόκκινο είναι το δεύτερο πιο κοινό χρώμα που χρησιμοποιείται για τα διαβατήρια. Το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως και η Ελλάδα, εκδίδουν διαβατήρια σε αυτή την απόχρωση – που μάλλον θυμίζει περισσότερο μπορντό- και είναι δημοφιλές επίσης σε πολλές χώρες που ανήκαν στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Ίδιο χρώμα διαβατηρίου βρίσκει κανείς σε χώρες των ακτών του Ειρηνικού της Νότιας Αμερικής, και σε πρώην κομμουνιστικές χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Σημειώνεται πως η Μεγάλη Βρετανία και η Βόρεια Ιρλανδία εξέδιδαν μπλε διαβατήρια μέχρι το 1988 και σύμφωνα με τον Indendent υπάρχουν αιτήματα – περισσότερες από 4.000 υπογραφές μέχρι στιγμής- για να επιστρέψει το Ηνωμένο Βασίλειο σε αυτό το χρώμα. Ήταν επίσης και ένα από τα αιτήματα των υποστηρικτών του Brexit. Το πρόβλημα βέβαια είναι πως η Μεγάλη Βρετανία εκδίδει διαβατήρια σε μπλε χρώμα στους πρόσφυγες.

Μπλε

Είναι το πιο δημοφιλές χρώμα σε διαβατήρια ανά τον κόσμο αφού χρησιμοποιείται από 77 κράτη. Όπως τα κράτη -μέλη της ΕΕ έχουν όλα κόκκινο χρώμα στα διαβατήρια τους έτσι και τα κράτη που είναι μέλη της Κοινότητας της Καραϊβικής (Caricom) έχουν διαβατήρια σε μπλε χρώμα. Μπλε είναι και τα διαβατήρια των ΗΠΑ.

Πράσινο

Το πράσινο είναι το τρίτο πιο δημοφιλές χρώμα διαβατηρίου, που χρησιμοποιείται από 43 κράτη, αρκετά εκ των οποίων μουσουλμανικά. Εξάλλου το πράσινο χρώμα έχει πολύ ιδιαίτερη σημασία στο Ισλάμ (αγαπημένο χρώμα του Μωάμεθ, ο παράδεισος σε εδάφια του Κορανίου περιγράφεται ως ένα μέρος όπου οι άνθρωποι φορούν «πράσινα ρούχα από υπέροχο μετάξι» κλπ). Ωστόσο το πράσινο χρώμα δεν χρησιμοποιείται αποκλειστικά από κράτη όπου υπερτερεί ο μουσουλμανικός πληθυσμός. Για παράδειγμα πράσινα είναι τα διαβατήρια που εκδίδουν το Μεξικό, η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν κα.

Μαύρο

Είναι το πιο σπάνιο αφού έχει επιλεγεί μόνο από 10 χώρες: Αγκόλα, Τσαντ, Δομινικανή Δημοκρατία, Μαλάουι, Νέα Ζηλανδία, Παλαιστινιακές περιοχές, Δημοκρατία του Κογκό, Τατζικιστάν, Κοινοπολιτεία της Δομινίκας, Τρινιντάντ και Τομπάγκο.

Δημοφιλή