Στάινμαϊερ: Ο Ερντογάν θέτει σε κίνδυνο επιτυχίες της Τουρκίας

Στάινμαϊερ: Ο Ερντογάν θέτει σε κίνδυνο επιτυχίες της Τουρκίας
Joachim Gauck speaks during swearing-in ceremony at the lower house of parliament Bundestag in Berlin, Germany, March 22, 2017. REUTERS/Hannibal Hanschke
Joachim Gauck speaks during swearing-in ceremony at the lower house of parliament Bundestag in Berlin, Germany, March 22, 2017. REUTERS/Hannibal Hanschke
Hannibal Hanschke / Reuters

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ χρησιμοποίησε την πρώτη ομιλία του ως προέδρου για να διατυπώσει μια αυστηρή προειδοποίηση προς τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας πως κινδυνεύει να καταστρέψει όλα όσα έχει επιτύχει η χώρα του τα τελευταία χρόνια και να βλάψει τις σχέσεις της με τους εταίρους της.

Ο Στάινμαϊερ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, τόνισε επίσης ότι η σύμμαχος στο ΝΑΤΟ Τουρκία διακινδυνεύει να βλάψει τους διπλωματικούς δεσμούς της όταν κατηγορεί το Βερολίνο για ναζιστικές πρακτικές επειδή απαγορεύτηκε σε Τούρκους πολιτικούς να κάνουν προεκλογικές συγκεντρώσεις ενόψει του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του τουρκικού συντάγματος.

«Ο τρόπος που βλέπουμε (την Τουρκία) χαρακτηρίζεται από την ανησυχία ότι όλα όσα έχουν οικοδομηθεί στη διάρκεια ετών και δεκαετιών καταρρέουν», δήλωσε σήμερα ο Στάινμαϊερ στην πρώτη ομιλία του ως προέδρου της χώρας.

«Πρόεδρε Ερντογάν, διακινδυνεύετε όλα όσα εσείς, μαζί με άλλους, έχετε οικοδομήσει», δήλωσε, προσθέτοντας πως θα καλωσορίσει «αξιόπιστες ενδείξεις» για άμβλυνση της κατάστασης.

«Σταματήστε τις αχαρακτήριστες συγκρίσεις με τους Ναζί! Μην διακόπτετε τους δεσμούς με εκείνους τους ανθρώπους που επιθυμούν μια σχέση εταίρων με την Τουρκία! Σεβαστείτε το κράτος δικαίου και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και των δημοσιογράφων! Και απελευθερώστε τον Ντενίζ Γιουτζέλ», συνέχισε.

Ο Στάινμαϊερ σημείωσε ότι η Τουρκία είναι σήμερα μια διαφορετική χώρα από εκείνην που γνώρισαν οι επισκέπτες της πριν από 30 χρόνια, λόγω της ισχυρότερης οικονομίας της, των μεταρρυθμίσεων και των φιλικών σχέσεών της με την Ευρώπη.

«Αισθανόμασταν έναν ιδιαίτερο δεσμό με την πορεία που πήρε η Τουρκία (πριν από δύο δεκαετίες), που οφειλόταν επίσης και στους πολλούς ανθρώπους τουρκικής καταγωγής που ζουν και εργάζονται και βρίσκονται στο σπίτι τους στη Γερμανία» πρόσθεσε ο πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι αυτός ο δεσμός σήμερα διατρέχει κίνδυνο.

Οι σχέσεις της Γερμανίας με την Τουρκία έχουν επιδεινωθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο και ιδίως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον περασμένο Ιούλιο. Η Γερμανία καταδίκασε την απόπειρα αυτή αλλά εξέφρασε ανησυχίες για την επακόλουθη καταστολή των διαφωνούντων.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή