Τζανακόπουλος: H κυβέρνηση διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία για τα μέτρα

Τζανακόπουλος: H κυβέρνηση διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία για τα μέτρα
SOOC

Πρόβλημα της ΝΔ είναι οι ενδεχόμενες απαιτήσεις του ΔΝΤ για αποδοχή των μέτρων και των αντίμετρων από την αντιπολίτευση, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θέτει ζήτημα στήριξης από την ΝΔ. Με μία ελαφρά πολιτική χαιρεκακία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την συζήτηση που άνοιξε από κύκλους του ΔΝΤ, αλλά και τον Β. Σόιμπλε, ότι πρέπει να υπάρξει ευρύτερη στήριξη της συμφωνίας.

Για την Αθήνα είναι σαφές ότι η στήριξη της αντιπολίτευσης «δεν μπορεί να τεθεί ως προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας». «Δεν κατανοώ πως θα μπορούσε να τεθεί ως προϋπόθεση κάτι περισσότερο από αυτό που προβλέπει το Σύνταγμα. Πολιτικού χαρακτήρα δεσμεύσεις δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα», είπε εμφατικά ο Δ. Τζανακόπουλος που σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση «το πρόβλημα το έχει η ΝΔ», η οποία μπορεί να κάνει το ίδιο λάθος που έκανε τον Δεκέμβριο όταν δεν ψήφισε την απονομή της 13ης σύνταξης.

Υπογραμμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υιοθέτησε την κριτική, αλλά και την φρασεολογία, του Βαγγέλη Μεϊμαράκη προς την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η ΝΔ «δηλώνει με απύθμενο θράσος ότι δεν θα ψηφίσει επιδιδόμενη σε τζάμπα μαγκιά», είπε χαρακτηριστικά. Ακόμη ο Δ. Τζανακόπουλος επεσήμανε ότι η ΝΔ γνωρίζει πως εφόσον υπάρξει συμφωνία στο συνταξιοδοτικό, τα εργασιακά και τα ενεργειακά «μετά θα ανοίξει ο δρόμος» για τα πλεονάσματα και την απομείωση του χρέους. «Όλα αυτά τα γνωρίζει και η ΝΔ που υπονομεύει την πορεία της διαπραγμάτευσης. Ο στόχος της ήταν η μη ύπαρξη συμφωνίας ώστε να δικαιολογηθούν τα καταστροφικά της σενάρια που αποτελούν το μόνο πολιτικό της ρεπερτόριο», υπογράμμισε.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο αιτήματος για διευρυμένη πλειοψηφία ο Δ. Τζανακόπουλος επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση διαθέτει την απαιτούμενη από το Σύνταγμα πλειοψηφία. Και επί του ελληνικού Συντάγματος δεν δικαιούνται να έχουν λόγο οι δανειστές». Παράλληλα επανέλαβε πως «δεν έχει υπάρξει τέτοιο θέμα στις διαπραγματεύσεις και δεν θα μπορούσε να υπάρξει» και κάλεσε το ΔΝΤ να το ζητήσει ευθέως: «αν το ΔΝΤ ή άλλος θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική δέσμευση της αντιπολίτευσης να το πει ευθέως».

Ο στόχος της Αθήνας είναι να υπάρξει συνολική συμφωνία (μέτρα, αντίμετρα, χρέος, πλεονάσματα) εντός του Απριλίου και πριν την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στις 21 – 23 του μήνα. «Πρέπει πριν από την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ να υπάρξει συμφωνία για δημοσιονομικό δείγμα και χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα. Και μετά με δεδομένες αυτές τις εξελίξεις το ΔΝΤ να πάρει τις τελικές του αποφάσεις για την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Εκείνοι μπορούν να περιμένουν περισσότερο όμως ούτε η Ελλάδα ούτε η Ευρώπη μπορούν να περιμένουν», σημείωσε.

Ακόμη ο Δ. Τζανακόπουλος διέψευσε τα δημοσιεύματα που προαναγγέλλουν στάση πληρωμής του Δημοσίου για να πληρωθούν τον Ιούλιο οι δόσεις των 6,6 δις ευρώ. «Δεν υπάρχει θέμα και πιθανότητα να έχουμε το οποιοδήποτε επεισόδιο σε ότι αφορά τις κανονικές πληρωμές του Δημοσίου. Τα σενάρια είναι πλήρως ψευδή και αναληθή και εξυπηρετούν την καταστροφολογία», τόνισε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν «μία ζέστη και μία κρύο» για τον πρόεδρο του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ. Τον επικρότησε για την δήλωση υπεράσπισης του ευρωπαϊκού κεκτημένου όσον αφορά τα ευρωπαϊκά και τον επέκρινε για την δήλωσή του ότι οι νότιοι Ευρωπαίοι έφαγαν τα χρήματά τους σε ποτά και γυναίκες

«Ο επικεφαλής του Eurogroup δεν κάνει προσωπικές δηλώσεις. Είναι εξαιρετικά θετικό ότι ο Γ. Ντάισελμπλουμ αναγνώρισε την ανάγκη για συλλογικές διαπραγματεύσεις και την λήξη της κατάστασης εξαίρεσης της Ελλάδας από τα ισχύοντα στην Ευρώπη. Ωστόσο το ΔΝΤ έχει άλλη άποψη. Προσπαθούμε στις Βρυξέλες να βρούμε κοινό πεδίο», τόνισε

Αντίθετα για «τα ποτά και τις γυναίκες» ο Δ. Τζανακόπουλος είπε ότι «εφόσον αληθεύουν και έχουν ειπωθεί όλα αυτά, προφανώς είναι πλήρως άστοχη η δήλωση και υιοθετεί στερεότυπα για το χάσμα Βορρά και Νότου, στρώνει το χαλί για διχαστικές αποφάσεις και να μην αναφερθούμε και στη σεξιστική διάσταση».

Ο Δ. Τζανακόπουλος δεν σχολίασε την απόφαση της Δικαιοσύνης για το Βατοπέδι λέγοντας ότι «ανεξαρτήτως από την άποψη του καθενός η απόφαση δεν μπορεί παρά να είναι απολύτως δεσμευτική».

Ακόμη ανακοίνωσε ότι δεν έχουν αυξηθεί οι ροές προσφύγων από την Τουρκία και ότι θα ανακατασκευαστεί το τέμενος του Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο. «Ο μέσος όρος των εισερχομένων προσφύγων δεν έχει αυξηθεί. Είναι σημαντικό να μην συνεχιστεί η κλιμάκωση μεταξύ Τουρκίας και χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά γιατί θέτει σε κίνδυνο την συμφωνία», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος για το τέμενος επεσήμανε: «είναι ένα θλιβερό γεγονός που οδήγησε στην καταστροφή ενός θρησκευτικού και πολιτισμικού μνημείου. Θα προχωρήσουμε άμεσα στην ανακατασκευή του τεμένους. Δεν πρέπει να οδηγήσει σε πολιτική αξιοποίηση από την Τουρκία ή άλλον. Οι αρχές και η Πυροσβεστική κάνουν ότι πρέπει για να βρουν τα αίτια».

Δημοφιλή