Γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν τις καραμέλες σε κόκκινο και ροζ χρώμα

Γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν τις καραμέλες σε κόκκινο και ροζ χρώμα

Έχετε μπροστά σας καραμέλες σε πολλά χρώματα, αλλά το πιθανότερο είναι να επιλέξετε εκείνες που είναι κόκκινες ή ροζ. Ακόμα και εάν δεν ξέρουμε τι γεύση είναι - φράουλα, κεράσι, καρπούζι – συνήθως στα μάτια μας μοιάζουν καλύτερες και πιο λαχταριστές. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Το Grubstreet δημιούργησε ένα διαφωτιστικό βίντεο, βασισμένο στις απόψεις ψυχολόγων και ειδικών στο marketing. Σύμφωνα με τα όσα εξηγούν στο ρεπορτάζ του Slate, η γεύση και το χρώμα επηρεάζουν τις επιλογές μας με τέτοιο τρόπο που ανεβάζει το κόκκινο και το ροζ χρώμα στην κορυφή για διάφορους λόγους.

Αρχικά, το κόκκινο χρώμα είναι το λιγότερο απειλητικό αφού συνδέεται με φρούτα που είναι λιγότερο όξινα. Επίσης, οι κόκκινες και ροζ καραμέλες πάντα θεωρούνται περισσότερο γλυκές. Συγκεκριμένα, θεωρείται ότι είναι κατά 10% πιο γλυκές σε σύγκριση με τις καραμέλες άλλων χρωμάτων, αν και στην πραγματικότητα περιέχουν την ίδια ποσότητα ζάχαρης. Ο Τσαρλς Σπενς, ψυχολόγος από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εξήγησε στο Slate ότι ο λόγος για αυτό είναι το ότι στη φύση το κόκκινο συνδέεται συχνά με την ωριμότητα και την γλυκύτητα.

Και έτσι προκύπτει το ερώτημα του γιατί οι εταιρείες βγάζουν καραμέλες που έχουν και άλλα χρώματα. Ο Σπενς απαντάει ότι αυτό γίνεται επειδή στους ανθρώπους αρέσει να έχουν επιλογές και τους κάνει να βαριούνται λιγότερο.