ΔΙΕΘΝΕΣ
24/03/2017 03:52 EET | Updated 24/03/2017 03:53 EET

Μέρκελ: Δεν περιμένω αποχώρηση και άλλων χωρών από την ΕΕ

Hannibal Hanschke / Reuters
German Chancellor Angela Merkel during swearing-in ceremony at the lower house of parliament Bundestag in Berlin, Germany, March 22, 2017. REUTERS/Hannibal Hanschke

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε σε γερμανική εφημερίδα ότι δεν ανησυχεί ότι θα υπάρξουν άλλες χώρες που θα αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς οι ηγέτες της ΕΕ προετοιμάζονται να γιορτάσουν την 60η επέτειο της Ένωσης το Σάββατο, λίγες μέρες προτού η Βρετανία ενεργοποιήσει τη διαδικασία αποχώρησής της.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα εγκαινιάσει μια δίχρονη διαδικασία αποχώρησης (Brexit) την ερχόμενη Τετάρτη.

Ερωτηθείσα εάν φοβάται μήπως και άλλες χώρες αποχωρήσουν από την ΕΕ, η Μέρκελ είπε στην Passauer Neue Presse, «Όχι. Ασφαλώς κάθε χώρα-μέλος έχει διαφορετικές ιδέες για το πώς διαμορφώνουμε το μέλλον, αλλά η συνολική πορεία προς τα εμπρός είναι εμφανής - περισσότερη συνεργασία».

Η Μέρκελ έδωσε ως παράδειγμα την άμυνα και τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, την οικονομική πολιτική και τη μάχη εναντίον των ισλαμιστών μαχητών ως πεδία συνεργασίας.

Είπε επίσης ότι η αναμενόμενη επιστολή της Μέι που θα εγκαινιάσει την διαδικασία Brexit δεν θα επισκιάσει την 60η επετειακή σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

«Η εργασία για τα επόμενα χρόνια θα γίνει και προς τις δύο κατευθύνσεις - από τη μια πλευρά οι διαπραγματεύσεις εξόδου με τη Βρετανία, και από την άλλη προϋποθέσεις για να καταστεί η ΕΕ των 27 μελών έτοιμη για το μέλλον», είπε στη συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα.

Όταν ερωτήθηκε για το αν οι διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ θα πρέπει να διακοπούν, η Μέρκελ απάντησε, «Θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία και όλα τα άλλα». Η Τουρκία προγραμματίζει δημοψήφισμα στις 16 Απριλίου για συνταγματικές αλλαγές που θα διευρύνουν τις αρμοδιότητες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Μέρκελ δήλωσε ότι παίρνει πολύ σοβαρά μια ευρωπαϊκή νομική έκθεση, την οποία έχει απορρίψει η Τουρκία, που χαρακτηρίζει τις προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές στην Τουρκία μεγάλη οπισθοδρόμηση για τη δημοκρατία.

Μιλώντας για τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Μέρκελ είπε ότι στις συνομιλίες της με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα είχε υπογραμμίσει την έκταση των γερμανικών επενδύσεων στις ΗΠΑ. «Οι εμπορικές συμφωνίες θα πρέπει να φέρουν οφέλη και στις δύο πλευρές, και χρειάζεται να διαπραγματευτούμε για αυτό», είπε, προσθέτοντας, «Τώρα θα δούμε αν μπορούμε να επαναφέρουμε τις διαπραγματεύσεις για την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP)».

Αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης έχουν πει ότι η συμφωνία που έχει αναβληθεί έχει «μπει στον πάγο» αλλά ότι οι συνομιλίες μπορούν να επανέλθουν εάν υπάρχει ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Sponsoed Post