ΔΙΕΘΝΕΣ
24/03/2017 10:25 EET | Updated 24/03/2017 10:48 EET

Γιούνκερ προς Τραμπ: Αν η ΕΕ καταρρεύσει υπάρχει κίνδυνος πολέμου στα Βαλκάνια

Reuters/Reuters

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προειδοποίησε τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, ότι δεν πρέπει να ενθαρρύνει άλλες χώρες να ακολουθήσουν τον δρόμο της Βρετανίας και του Brexit, υποστηρίζοντας πως μια διάσπαση της ΕΕ θα μπορούσε να προκαλέσει πόλεμο στα δυτικά Βαλκάνια.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Γιούνκερ είπε πως ο ενθουσιασμός που δείχνει ο Αμερικανός πρόεδρος για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ είναι «ενοχλητικός» και «προκαλεί έκπληξη», ενώ υποδεικνύει πως ο Τραμπ δεν γνωρίζει την πολύπλοκη ιστορία της Ευρώπης.

Ο Γιούνκερ απηύθυνε αυτή την προειδοποίηση μέσω του Αμερικανού αντιπροέδρου, Μάικ Πενς, κατά την επίσκεψη του δεύτερου στις Βρυξέλλες τον προηγούμενο μήνα.

«Είπα στον αντιπρόεδρο, “μην λέτε τέτοια, μην καλείτε άλλους να βγουν, επειδή αν η ΕΕ καταρρεύσει, θα έχουμε νέο πόλεμο στα δυτικά Βαλκάνια» είπε σχετικά ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Κατά την Γιούνκερ, είναι σημαντικό να δοθεί στις χώρες της περιοχής μια προοπτική ένταξης στην ΕΕ. «Αν τις αφήσουμε μόνες τους- τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, όλες αυτές τις χώρες- θα έχουμε ξανά πόλεμο».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε επίσης στις εντάσεις στις διατλαντικές σχέσεις και στις αρνητικές επιπτώσεις του Brexit, το οποίο χαρακτήρισε «τραγωδία» με συνέπειες.

Όπως είπε, ο συνολικός «λογαριασμός» του Brexit για το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και τα 60 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Βρυξελλών, προσθέτοντας πως αναμένει πολύπλοκες και σκληρές διαπραγματεύσεις. «Κάθε μέρα ανακαλύπτουμε νέα προβλήματα τα οποία δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε. Ο κόσμος νομίζει πως το Brexit είναι το τέλος. Όχι, είναι απλά η αρχή».

Διαβάστε επίσης:Κοντά στα 50 δισ. λίρες ο «λογαριασμός» του Brexit για τη Βρετανία, σύμφωνα με τον Γιούνκερ

Επίσης, συμπλήρωσε πως ο Τραμπ τρομάζει τους Ευρωπαίους με τη ρητορική του, τύπου «Πρώτα η Αμερική».

«Για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία έχουμε έναν Αμερικανό πρόεδρο ο οποίος δίνει την εντύπωση πως δεν τον ενδιαφέρουν τα ευρωπαϊκά ζητήματα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν σχεδιάζει να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον τον επόμενο μήνα, αλλά δεν είναι βέβαιος για το αν θα συναντηθεί με τον Τραμπ. «Προσπαθούν να το διορθώσουν, αλλά έχει άλλες προτεραιότητες. Παρεμπιπτόντως, δεν καταλαβαίνει τίποτα για την Ευρώπη...είχε τον Ντόναλντ Τουσκ (πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) στο τηλέφωνο και νόμιζε πως ήμουν εγώ».