ΕΙΔΗΣΕΙΣ
24/03/2017 03:25 EET | Updated 24/03/2017 03:35 EET

Επιστολή Τσίπρα στους ηγέτες της Ε.Ε.: Μόνο η Ελλάδα δεν θα έχει συλλογικές συμβάσεις;

Ints Kalnins / Reuters
European Council President Donald Tusk (L) looks on as Greece's Prime Minister Alexis Tsipras (C) speaks to European Commission President Jean-Claude Juncker before the Eastern Partnership Summit session in Riga, Latvia, May 22, 2015. REUTERS/Ints Kalnins

«Στη χώρα μου το δικαίωμα στην εργασία και την κοινωνική προστασία περιορίζεται». Αυτό το καθαρό μήνυμα στέλνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στους ηγέτες της Ε.Ε με επιστολή που έστειλε ενόψει της Διάσκεψης της Ρώμης. Σε μία εμβληματική κίνηση με πολλούς συμβολισμούς ο πρωθυπουργός ζητά ξεκάθαρη απάντηση για το κατά πόσο το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, και ειδικά σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ή για όλα τα κράτη μέλη εκτός της Ελλάδας.

Η επιστολή του πρωθυπουργού απεστάλη στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και στους προεδρεύοντες στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης, Γιόζεφ Μουσκάτ και Πάολο Τζεντιλόνι.

Δείτε την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρεται στις κατακτήσεις της Ευρώπης τα τελευταία 60 χρόνια που είναι η ελευθερία της έκφρασης, της μετακίνησης και τα δικαιώματα στην εργασία και την κοινωνική προστασία.

«Για να γιορτάσουμε πραγματικά τις κατακτήσεις οφείλουμε να γνωρίζουμε ανοιχτά, επίσημα και καθαρά, αν δικαιούμαστε και εμείς να έχουμε πρόσβαση σε αυτές τις κατακτήσεις. Να γνωρίζουμε αν το ευρωπαϊκό κεκτημένο ισχύει για όλους χωρίς εξαιρέσεις ή ισχύει για όλους με εξαίρεση την Ελλάδα», είναι το αίτημα – πρόκληση του Αλ. Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός υπενθυμίζει ότι «δυστυχώς τα τελευταία χρόνια πολλές από αυτές τις κατακτήσεις απειλούνται» και επισημαίνει ότι εναπόκεινται στους λαούς και τις κυβερνήσεις τους να τις υπερασπιστούν.

Και εκεί ο Αλ. Τσίπρας θέτει το ουσιώδες ερώτημα: «σε όλες τις περιπτώσεις; Δυστυχώς όχι σε όλες. Στη χώρα μου το δικαίωμα αυτό περιορίζεται». Ο πρωθυπουργός υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα είναι επί 7 έτη σε μνημόνια «στο όνομα των οποίων έχει επιβληθεί μία κατάσταση εξαίρεσης» από τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα.

«Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε απαιτήσεις πέραν των δεσμεύσεων, όπως της παράτασης της εξαίρεσης της Ελλάδος από το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο», τονίζει ο Αλ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι λόγω αυτής της απαίτησης καθυστερεί και η δεύτερη αξιολόγηση.

Sponsoed Post