ΕΙΔΗΣΕΙΣ
24/03/2017 16:43 EET | Updated 24/03/2017 16:43 EET

Έλληνας πρέσβης στη Λευκωσία: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής το Κυπριακό

Yiannis Kourtoglou / Reuters
A woman walks in front of Cypriot flag painted on a wall in capital Nicosia, Cyprus February 22, 2017. REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Ο πρέσβης της Ελλάδος στην Λευκωσία, Ηλίας Φωτόπουλος, τόνισε ότι η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος «αποτελεί θέμα ύψιστης προτεραιότητας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Ο Έλληνας πρέσβης σε τηλεοπτικό μήνυμα προς τον κυπριακό Ελληνισμό, με την ευκαιρία της αυριανής εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα, πάντοτε στο πλευρό του Κυπριακού λαού, παραμένει αρωγός των προσπαθειών της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και του εποικισμού, καθώς και την επίτευξη λύσης. Είναι δε έτοιμη να συνεισφέρει εποικοδομητικά οτιδήποτε κριθεί αναγκαίο, προκειμένου να επανενώσουμε την Κύπρο μας, και να αξιοποιηθεί αυτή η ιστορική ευκαιρία δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού, κατά τρόπο βιώσιμο και λειτουργικό».

Επίσης, δήλωσε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για λύση, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και εγγυήσεις, που θα θωρακίζει τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Στο μήνυμά του ο κ. Φωτόπουλος κάνει αναφορά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που αύριο εορτάζει τα 60 χρόνια από την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης, υποδεικνύοντας ότι οφείλει να ανατρέξει στις ιδρυτικές αρχές της, να δώσει όραμα και προοπτική στους λαούς της Ευρώπης και να στοχεύσει προς την κοινή ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, που ήταν και το όραμα των εμπνευστών της Ένωσης.

Καταλήγοντας ο Έλληνας πρέσβης τόνισε: «Ευθύνη και χρέος μας είναι να μεταδώσουμε στη νέα γενιά το μήνυμα της αυταπάρνησης, του καθήκοντος και της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Μόνο λαοί που διέπονται από αυτές τις Αρχές μπορούν να ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία».