ΔΙΕΘΝΕΣ
25/03/2017 18:36 EET | Updated 25/03/2017 18:36 EET

Βρετανία: Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «UKIP» έχασε τον μοναδικό του βουλευτή

Andrew Yates / Reuters
United Kingdom Independence Party (UKIP) local manifestos are displayed at their spring conference in Bolton, Britain, February 17, 2017. REUTERS/Andrew Yates

Το ευρωσκεπτικιστικό κι αντιμεταναστευτικό Κόμμα Ανεξαρτησίας UKIP, που θεωρείται από πολλούς ότι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην απόφαση των Βρετανών πολιτών να εγκαταλείψει η χώρα τους την Ευρωπαϊκή Ένωση, απώλεσε τον μοναδικό του βουλευτή σήμερα, καθώς ο Ντάγκλας Κάρσγουελ ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το κόμμα.

Ο 46χρονος Κάρσγουελ προσχώρησε στο UKIP αφού παραιτήθηκε από τους Συντηρητικούς του πρώην πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον τον Αύγουστο του 2014. Εξελέγη βουλευτής του UKIP στις αναπληρωματικές εκλογές που ακολούθησαν την ίδια χρονιά κι επανεξελέγη το 2015 στις βουλευτικές εκλογές.

«Όπως πολλοί από εσάς, επέλεξα το UKIP διότι ήθελα απεγνωσμένα να φύγουμε από την ΕΕ» επισήμανε ο ίδιος σε μια ανακοίνωση.

«Τώρα που μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι αυτό θα συμβεί, αποφάσισα να αποχωρήσω από το UKIP».

«Θα αποχωρήσω από το UKIP με φιλικά αισθήματα, με χαρά και με τη γνώση ότι κερδίσαμε».

Ο Ντάγκλας Κάρσγουελ επιβεβαίωσε ότι θα παραμείνει στέλεχος του βρετανικού κοινοβουλίου, ως ανεξάρτητος βουλευτής της περιφέρειας του Κλάκτον που εκλέγεται έως τις επόμενες γενικές εκλογές του 2020.

«Θα είμαι απλά ένας βουλευτής για το Κλάκτον, ως ανεξάρτητος βουλευτής έγραψε ο 46χρονος πολιτικός σε ένα κείμενο με τίτλο «Αποστολή εξετελέσθη- ευχαριστώ το UKIP!», το οποίο ανήρτησε στο μπλογκ του.

Η ανακοίνωση του Κάρσγουελ έγινε μόλις τέσσερις ημέρες προτού η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ενεργοποιήσει επίσημα τη διαδικασία του «διαζυγίου» της Βρετανίας με την ΕΕ, εννέα μήνες μετά το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουνίου υπέρ του Brexit.

Ο πρώην ηγέτης του κόμματος Νάιτζελ Φάρατζ είχε εδώ και καιρό εμπλακεί σε μια διαμάχη με τον Κάρσγουελ με επίκεντρο την πολιτική που ακολουθεί το κόμμα, ενώ είχε κατά το παρελθόν κατηγορήσει τον Κάρσγουελ ότι επιχειρεί να διχάσει το UKIP.

Σήμερα ο Φάρατζ απάντησε στην παραίτηση λέγοντας ότι ο «Κάρσγουελ πήδηξε προτού τον σπρώξουν».

«Δεν υπήρξε ποτέ πραγματικό στέλεχος του UKIP κι ήθελε να μας αποδυναμώσει. Έπρεπε να είχε φύγει εδώ κι αρκετό καιρό» συμπλήρωσε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)