ΔΙΕΘΝΕΣ
28/03/2017 11:42 EEST | Updated 28/03/2017 11:42 EEST

Κυνήγι μαγισσών τον 21ο αιώνα: Σκότωσαν παιδιά και έκαψαν ένα ολόκληρο χωριό στην Παπούα Νέα Γουινέα

lanabyko via Getty Images
Wamena, Papua Province, Indonesia - April 24, 2009: Rickshaw drivers are seen as part of the urban scene of the town of Wamena and the surrounding landscapes of the Baliem Valley, Indonesia

Σοκ προκαλεί η είδηση ότι 122 άνδρες στην Παπούα Νέα Γουινέα εισέβαλαν σε ένα χωριό και σκόρπισαν τον θάνατο, επειδή πίστευαν ότι οι κάτοικοί του είναι μάγοι. Οι άνδρες συνελήφθησαν πρόσφατα και αναμένεται να περάσουν από δίκη, όμως το περιστατικό σημειώθηκε πριν από τρία χρόνια.

Τον Απρίλιο του 2014, μια μεγάλη ομάδα ανδρών από το χωριό Ράικοουστ εισέβαλαν στο χωριό Σασίκο, με στόχο να σκοτώσουν όσους περισσότερους «μάγους» μπορούσαν. Αφότου έκαψαν αρκετά σπίτια, εξαπέλυσαν επίθεση με μαχαίρια κατά των πολιτών, σκοτώνοντας επτά από αυτούς. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονταν και δύο ανήλικα παιδιά, τα οποία άρπαξαν οι άνδρες από τα χέρια των μαμάδων τους.

Η μαγεία στην Παπούα Νέα Γουινέα ονομάζεται sanguma. Αρκετοί αποδίδουν σε αυτή θανάτους συγγενών τους ή προσωπικές τους αποτυχίες, ακόμα και επιδημίες ασθενειών. Πιστεύοντας ότι για τα «κακά» της ζωής τους ευθύνονται διάφοροι μάγοι, ορισμένοι άνδρες -συνήθως- και γυναίκες σε θέση ισχύος, διατάζουν τον βασανισμό και την θανάτωση συγκεκριμένων ομάδων που στοχοποιούν.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εκτελέσεις των «μάγων» είναι βάναυσες. Υπάρχουν αναφορές για λιθοβολισμούς, ρήξη στην πυρά, βασανισμούς με ηλεκτροσόκ, ενώ δεν είναι σπάνιο και το θάψιμο ζωντανών στο χώμα. Μέχρι και σήμερα, σπανίως συλλαμβάνονταν οι κυνηγοί των «μάγων», οι οποίοι συνέχιζαν την δράση τους ανενόχλητοι. Βίντεο από τις εκτελέσεις συχνά ανεβαίνουν στο διαδίκτυο και ανταλλάσσονται μεταξύ των μαθητών στα σχολεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνήθως οι κατηγορίες κατά των θυμάτων ακούγονται τόσο υπερβολικές που προκαλεί έκπληξη το πως γίνονται αποδεκτές από το ευρύ πλήθος. Το 2015, τέσσερις γυναίκες βασανίστηκαν από συγχωριανούς τους που πίστεψαν ότι είχαν αφαιρέσει την καρδιά ενός άνδρα που... βρισκόταν εν ζωή.