ΔΙΕΘΝΕΣ
28/03/2017 14:23 EEST | Updated 28/03/2017 14:23 EEST

Οι εξαναγκαστικές στειρώσεις στο Περού δεν παραμένουν πια ένα «σκοτεινό» μυστικό

Pacific Press via Getty Images
LIMA, PERU - 2016/05/17: Women victims of forced sterilization under the government of Alberto Fujimori protest in the office of the Public Ministry. The campaign shows that womens human rights were violated at the government orders. (Photo by Aaron Heredia/RoverImages/Pacific Press/LightRocket via Getty Images)

Ένα πρότζεκτ με το όνομα «Quipu Project» στο Περού έχει στόχο να κρατήσει ζωντανές στις μνήμες των ανθρώπων τις παράνομες στειρώσεις που έγιναν μαζικά σε αναλφάβητους και άπορους ανθρώπους την δεκαετία του 1990. Δίνοντας την δυνατότητα στα θύματα να μιλήσουν για τις εμπειρίες τους μέσω μιας δωρεάν τηλεφωνικής γραμμής -οι οποίες καταγράφονται, μεταφράζονται και δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα- το πρότζεκτ κρατά ζωντανή την ελπίδα της δικαίωσης.

Την δεκαετία του 1990, ο πρόεδρος του Περού, Αλμπέρτο Φουχιμόρι, αποφάσισε ότι ένας τρόπος αντιμετώπισης της φτώχειας θα ήταν η στείρωση των απόρων. Ο ίδιος ισχυριζόταν ότι οι στειρώσεις γίνονταν εθελοντικά, ενώ είχε νομιμοποιήσει και σειρά αντισυλληπτικών μεθόδων με στόχο να ενισχύσει την προσπάθειά του να ελέγξει, όπως έλεγε, τον οικογενειακό προγραμματισμό. Το 1996, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον συνεχάρη για το έργο του, χωρίς ακόμα να έχει αποκαλυφθεί η αλήθεια πίσω από τους χαμηλούς αριθμούς γεννήσεων που ο ίδιος παρουσίαζε.

Όπως διαπιστώθηκε λίγα χρόνια αργότερα, ο Φουχιμόρι είχε θέσει στους γιατρούς έναν συγκεκριμένο αριθμό στειρώσεων που θα πρέπει να φτάνουν ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν γιατροί που είτε ξεγελούσαν τους αναλφάβητους Περουβιανούς ασθενείς στο να υπογράψουν έγγραφα στα οποία έδιναν την έγκρισή τους για την επέμβαση, είτε προέβαιναν σε παράνομες στειρώσεις γυναικών που υποβάλλονταν σε καισαρική. Πολλές από τις επεμβάσεις ήταν τόσο πρόχειρες, που αρκετοί άνθρωποι υπέφεραν για χρόνια από τους πόνους και δεν μπορούσαν να εργαστούν.

Εκτιμάται ότι, μέχρι και την απομάκρυνση του Φουχιμόρι από την εξουσία το 2000, 272.000 γυναίκες και 21.000 άνδρες υποβλήθηκαν σε στειρώσεις. Ένα μεγάλο ποσοστό εξ αυτών, λέει πως οι επεμβάσεις ήταν παράνομες και δεν δόθηκε η έγκριση των ασθενών. Ωστόσο, δικαιοσύνη υπήρξε μόλις για μια γυναίκα, με την ίδια να λέει ότι ήταν τυχερή επειδή ανήκει στην μεσαία τάξη.

Τον Απρίλιο του 1996, η 32χρονη τότε Βικτόρια Βίγκο διένυε την 32η εβδομάδα κύησής της, όταν αισθάνθηκε κάποιες ενοχλήσεις. Ο γιατρός της της πρότεινε να επισκεφτεί το Νοσοκομείο, όμως στον δρόμο ενεπλάκη σε ένα τροχαίο, με αποτέλεσμα οι γιατροί να αναγκαστούν να της κάνουν άμεσα καισαρική τομή. Το μωρό δεν είχε ακόμα αναπτυχθεί πλήρως και απεβίωσε λίγα λεπτά μετά την επέμβαση. Ένας γιατρός τότε της είπε να μην ανησυχεί γιατί είναι νέα και θα κάνει και άλλα παιδιά, με έναν άλλον να τον διακόπτει για να εξηγήσει πως η γυναίκα είχε υποβληθεί σε στείρωση. Η ίδια δεν είχε δώσει ποτέ την συγκατάθεσή της και το 2003 έλαβε αποζημίωση 2.000 λιρών. Μέχρι σήμερα, είναι το μοναδικό θύμα που δικαιώθηκε.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι ο 78χρονος σήμερα Φουχιμόρι, Ιαπωνικής καταγωγής, βρίσκεται στην φυλακή, εκτίοντας 25ετή ποινή κάθειρξης. Ο ίδιος κρίθηκε ένοχος για σειρά παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Περού, όπως είναι οι εκτελέσεις και απαγωγές αριστερών ακτιβιστών το διάστημα που βρισκόταν στην εξουσία.