ΔΙΕΘΝΕΣ
28/03/2017 16:12 EEST | Updated 28/03/2017 16:12 EEST

Φυλή ιθαγενών στη Βραζιλία κέρδισε αποζημίωση για συντριβή αεροπλάνου στη ζούγκλα του Αμαζονίου

Jamil Bittar / Reuters
Brazilian rescue workers recover bodies from the Gol airlines Boeing 737-800 that crashed in the jungle after clipping an Embraer Legacy 600XL executive jet last Friday, at the Jarina Indian reserve in the Amazon basin October 1, 2006. Rescuers recovered the first two bodies from the wreckage of the crashed Brazilian passenger plane in the Amazon jungle on Sunday and reported that none of the 155 people on board had survived, the Brazilian Airforce said. REUTERS/Jamil Bittar (BRAZIL)

Μία από τις κορυφαίες αερογραμμές της Βραζιλίας, η Gol, αποδέχτηκε να πληρώσει 1,3 εκατομμύρια δολάρια σε μια φυλή ιθαγενών ως αποζημίωση για τη ζημιά που προκλήθηκε από τη συντριβή αεροπλάνου το 2006.

Όπως αναφέρει το BBC, ένα αεροσκάφος της Gol συγκρούστηκε στον αέρα με ιδιωτικό τζετ τον Σεπτέμβριο του 2006, στους ουρανούς πάνω από την περιοχή της φυλής Καϊάπο. Η φυλή αρνήθηκε να επιστρέψει στην περιοχή όπου έπεσαν τα συντρίμμια, υποστηρίζοντας πως είναι μολυσμένη και καταραμένη με την παρουσία των νεκρών.

Οι κατοικίες τους και ένα κέντρο υγείας που είχαν στηθεί από την αρμόδια υπηρεσία της Βραζιλίας, Funai, έπρεπε να ξαναχτιστούν αλλού στην περιοχή, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Globo ένας από τους αρχηγούς των Καϊάπο.

Τα δύο αεροπλάνα πετούσαν σε αντίθετες κατευθύνσεις όταν συγκρούστηκαν πάνω από περιοχή του δάσους του Αμαζονίου στην πολιτεία του Μάτο Γκρόσο. Το ιδιωτικό τζετ, τύπου Embraer Legacy 600, που πετούσε προς τις ΗΠΑ, κατάφερε να προσγειωθεί με ασφάλεια σε κοντινό αεροδρόμιο. Ωστόσο, το Boeing 737-8EH της Gol συνετρίβη, με αποτέλεσμα τον θάνατο των 154 επιβαινόντων.

Η σχετική έρευνα των βραζιλιάνικων αρχών κατέληξε στο συμπέρασμα πως σημειώθηκαν λάθη τόσο από τους δύο Αμερικανούς πιλότους στο ιδιωτικό αεροσκάφος, όσο και από τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας στη Βραζιλία.

Δύο χρόνια πριν, οι αρχηγοί της φυλής ζήτησαν τη βοήθεια της Funai για να ζητήσουν αποζημίωση, μετέδωσε το Globo TV. Η εταιρεία και οι αρχηγοί κατέληξαν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό, που υπεγράφη από τους Καϊάπο σε τελετή νωρίτερα μέσα στον μήνα.

Αρχηγός των Καϊάπο είναι ο Ραόνι Μετουκτίρε, ο οποίος έγινε διάσημος όταν ταξίδεψε ανά τον κόσμο με τον Sting στα τέλη της δεκαετίας του 1980 για να κάνει γνωστό το ζήτημα της καταστροφής του δάσους της βροχής του Αμαζονίου. Το ίδρυμά του θα διαχειριστεί τα χρήματα, υπό την επίβλεψη της Funai και του γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Βραζιλίας.