ΕΙΔΗΣΕΙΣ
28/03/2017 05:30 EEST | Updated 28/03/2017 05:30 EEST

«Μια συνάντηση με πλούσιο μενού»: Το τετ α τετ Μητσοτακη με Στουρνάρα

Eurokinissi

Ο πρόεδρος της ΝΔ πηγαίνει στο ραντεβού με τον κεντρικό τραπεζίτη της Ελλάδας γνωρίζοντας ότι στα θέματα αιχμής της οικονομίας μπορεί να έχει ταυτόσημες απόψεις με τον Γιάννη Στουρνάρα, άλλα κυρίως, επιδιώκοντας να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι για όλα όσα προειδοποιεί εδώ και καιρό για τις κυβερνητικές επιλογές, επιβεβαιώνονται και από τις τελευταίες δραματικές παρεμβάσεις κεντρικών οικονομικών παραγόντων του τόπου.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι η συνάντηση πραγματοποιείται λίγες μόνο ώρες μετά τα καμπανάκια κινδύνου που εξέπεμψαν τόσο ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος, όσο και ο επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής, όπου αμφότεροι ξεκαθάρισαν πως αν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, τότε με μαθηματική ακρίβεια οδεύουμε προς ένα τέταρτο μνημόνιο.

Ζητούμενο παραμένει εάν σε αυτό το τετ α τετ θα υπάρξει μια πιο σαφής εικόνα για το τι τελικά θα πράξει η ΝΔ όταν θα έρθουν τα μέτρα προς ψήφιση στη Βουλή, με δεδομένο το εκπεφρασμένο "όχι" σε νέα δημοσιονομικά μέτρα, έστω και αν από εχθές, η οδό Πειραιώς άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να που "ναι" σε ένα πακέτο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στην περίπτωση που αυτό κατατεθεί ξεχωριστά από τα δημοσιονομικά.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητηθούν,μεταξύ άλλων, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η μείωση των καταθέσεων, τα Capital controls και το Q.E., η κερδοφορία και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες και τέλος η υπόθεση της Τράπεζας Αττικής.

Ειδικότερα, για το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων ο κ.Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει πως η επίλυση του προβλήματος απαιτεί πολιτική βούληση, οικονομική σταθερότητα, αντιμετώπιση των εμποδίων, επιτάχυνση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, νομική προστασία των στελεχών των τραπεζών και δημιουργία δευτερογενούς αγοράς με δραστηριοποίηση εταιρειών διαχείρισης, ώστε να γίνουν γρήγορα βήματα για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου μείωσης των «κόκκινων δανείων» κατά 40 δισ. ευρώ μέχρι το 2019.

Στη ΝΔ επισημαίνουν πως η μείωση καταθέσεων φτάνει στα 4 δισ. ευρώ τους πρώτους μήνες του 2017, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται εκ νέου η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA στα 46,6 δισ. ευρώ. Μάλιστα υπενθυμίζουν πως τον Δεκέμβριο του 2014, η εξάρτηση από τον ELA είχε μηδενισθεί, ενώ το 2015 υπήρξε η μεγαλύτερη ετήσια εκροή ως σήμερα (περίπου 37 δισ. ευρώ).

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη η «εμπιστοσύνη» αποτελεί κλειδί και για την άρση των capital controls, ενώ αν συνεχιστεί η αρνητική τάση στις καταθέσεις, ίσως χρειαστεί σύντομα αυστηροποίηση των capital controls, για να μην απειληθούν η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος και οι καταθέσεις των πολιτών.

Στη συνάντηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει και το θέμα της Τράπεζας Αττικής. Ο ίδιος πιστεύει πως η τράπεζα, σε μια περίοδο που παρατηρείται απομόχλευση στο πιστωτικό σύστημα, αύξησε την έκθεσή της σε πιστωτικό κίνδυνο προς συγκεκριμένους δανειολήπτες που φέρονται να έχουν προνομιακή σχέση με την κυβέρνηση και πως αυτή η πιστωτική επέκταση πραγματοποιήθηκε με «χαλαρά» πιστοδοτικά κριτήρια με αποτέλεσμα την μηνυτήρια αναφορά, που κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η Τράπεζα της Ελλάδος, ύστερα από τα ευρήματα του κοινού ελέγχου που έκανε με τον εποπτικό μηχανισμό της ΕΚΤ (SSM). Μάλιστα, όπως θα πει χαρακτηριστικά, για όλες τις παραλείψεις και σκιές στην Τράπεζα Αττικής υπάρχουν τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες.