ΕΙΔΗΣΕΙΣ
28/03/2017 09:10 EEST | Updated 28/03/2017 09:10 EEST

Σβίγκου: Καμία αντιπαράθεση κόμματος - κυβέρνησης, Σκουρλέτη. Η ΔΕΗ δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί

Eurokinissi

«Κόμμα και κυβέρνηση υπερασπίζονται το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου και τόνισε πως σε αυτό το σημείο δεν υπάρχει καμιά αντιπαράθεση κόμματος - κυβέρνησης, Σκουρλέτη - κυβέρνησης κ.ο.κ. «Εμείς λέμε ότι θα υπερασπιστούμε το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί. Και δεν υπάρχει σ' αυτό το σημείο καμία αντιπαράθεση μεταξύ κόμματος-κυβέρνησης, Σκουρλέτη-κυβέρνησης κ.ο.κ.», είπε η κ. Σβίγκου μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό North 98.0.

Σε ερώτηση για το χθεσινό άρθρο του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» για τη ΔΕΗ, απάντησε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει λύσεις που θα υπερασπίζονται το δημόσιο και δεν πρόκειται να φέρει από την πίσω πόρτα αυτά τα οποία θέλει η Νέα Δημοκρατία, όπως είναι η ιδιωτικοποίηση και πράγματα που ούτε οι ίδιοι οι δανειστές δεν διανοούνται να ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, η απάντηση της κ. Σβίγκου έχει ως εξής: «Ο Πάνος Σκουρλέτης ήταν και υπουργός Ενέργειας και με την παρέμβασή του αυτή, ο ίδιος, όπως και το κόμμα, όπως και συνολικά η κυβέρνηση καταδεικνύουν τη μάχη που δίνεται αυτή τη στιγμή για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ. Όπως γνωρίζετε μέσα από τη διαπραγμάτευση και μέσα από τη συμφωνία του Αυγούστου και μέσα από την πρώτη αξιολόγηση τα σχέδια τα οποία είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά, όπως για παράδειγμα για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ αποκρούστηκαν. Αυτή τη στιγμή έχετε δίκιο ότι οι δανειστές πιέζουν για πράγματα τα οποία είχαν κλείσει στην πρώτη αξιολόγηση. Υπάρχει όμως το δεδομένο του ευρωπαϊκού κανονισμού για τα λιγνιτικά κι εμείς προσπαθούμε να βρούμε εκείνες τις λύσεις οι οποίες θα υπερασπίζονται το δημόσιο και δεν πρόκειται να φέρουν από την πίσω πόρτα αυτά τα οποία θέλει η ΝΔ, η οποία είδαμε και με την παρέμβαση που έκανε πριν από λίγες μέρες για ιδιωτικοποίηση, τη στιγμή δηλαδή που γινόταν η διαπραγμάτευση για τη ΔΕΗ, και μάλιστα κάνοντας κι ένα βήμα πέρα και από τους δανειστές, μιλώντας δηλαδή για πράγματα που ούτε καν οι ίδιοι διανοούνται να ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση».

Ως προς το ζήτημα της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως η διαφωνίες δεν είναι τεχνικές, είναι πολιτικές και γι αυτό χρειάστηκε να περάσει η διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο. «Για να γεφυρωθούν οι διαφωνίες χρειάζονται πολιτικές συγκλίσεις, για να επιτευχθεί ο στόχος που έχουμε για μια συνολική συμφωνία η οποία, εκτός από το τεχνικό της μέρος που θέλουμε να κλείσει το αμέσως επόμενο διάστημα, θα περιλαμβάνει τόσο τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, όσο και τον προσδιορισμό των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το '19 και μετά», επισήμανε.

Καταλόγισε ευθύνες στο ΔΝΤ λέγοντας ότι παίζει το παιχνίδι των καθυστερήσεων και σημείωσε: «Γνωρίζουμε όλοι ότι το ΔΝΤ δεν ξεκίνησε τώρα να παίζει το παιχνίδι των καθυστερήσεων και δεν ξεκίνησε τώρα να έχει παράλογες απαιτήσεις, αυτές τις έχει από το Δεκέμβριο του '15. Από τότε, αν θυμάστε, μιλούσε για πρόσθετα μέτρα, τότε έλεγε ότι τα νούμερα της Κομισιόν δεν βγαίνουν. Πλέον, έχει αποδεχθεί ότι τα νούμερα της Κομισιόν και της ελληνικής κυβέρνησης είναι αυτά τα οποία πρόκειται να γίνουν αποδεκτά για να συνεχιστεί το πρόγραμμα. Και αυτή τη στιγμή αυτά που συζητούνται έχουν να κάνουν με τα αντίμετρα, όπως έχουν να κάνουν και με τα εργασιακά και με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που είναι κάτι το οποίο έχει βάλει η ελληνική κυβέρνηση στο τραπέζι, αφού η συμφωνία του Αυγούστου μιλά για βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)