ΕΙΔΗΣΕΙΣ
30/03/2017 10:08 EEST | Updated 30/03/2017 10:09 EEST

Πώς μπορεί ένα φίδι να καταβροχθίσει έναν ενήλικα άνθρωπο;

Regis Duvignau / Reuters
Two python molurus are seen with rabbits in a cage at the family-owned Palmyre Zoo in the 18 hectares (44 acres) pine forest of Les Mathes, in the Charente Maritime region, western France, November 19, 2013. The private zoo which opened in 1966 greets up to 800,000 visitors a year and is home to around 1,700 animals of 170 different species. Zoo keepers annually nourish the animals with 250 tons of fodder, 50 tons of meat, 20 tons of fish, 180 tons of fresh fruit and vegetables. Two full-time veterinarians are in charge of the health and well-being of the animals. The Palmyre Zoo participates in 40 European breeding programmes and provides funding for the conservation of endangered species. Picture taken November 19, 2013. REUTERS/Regis Duvignau (FRANCE - Tags: ANIMALS SOCIETY)

Τις τελευταίες ημέρες η είδηση ότι ένας πύθωνας κατασπάραξε έναν 25χρονο από την Ινδονησία κάνει τον γύρο του Διαδικτύου, προκαλώντας αποτροπιασμό και γεννώντας παράλληλα πολλά ερωτήματα.

«Πώς μπορεί ένα φίδι να φάει έναν άνθρωπο;»

Πύθωνες μήκους 7 μέτρων, όπως το φίδι που σύμφωνα με τις αρχές της Ινδονησίας έφαγε τον 25χρονο, είναι υπερβολικά δυνατοί. Είναι ικανοί να τυλίξουν γύρω από το σώμα τους τη λεία τους και να τη σφίξουν με τόση δύναμη ώσπου η τελευταία να πεθάνει από ασφυξία ή καρδιακή ανακοπή.

Η κατανάλωση της λείας βέβαια είναι ένα άλλο θέμα. Οι πύθωνες δεν μασούν την τροφή τους, αλλά την καταπίνουν ολόκληρη. Τα σαγόνια τους ωστόσο είναι τόσο ευέλικτα που τους βοηθούν να καταβροχθίζουν μεγάλα αρπακτικά. Βέβαια αυτό δεν εξηγεί το πώς ένα φίδι μπορεί να καταπιεί έναν ολόκληρο άνθρωπο.

Σε αυτή την περίπτωση «ο περιοριστικός παράγοντας είναι ο ανθρώπινος ώμος που (σ.σ ως γνωστόν) δεν είναι δυνατό να αναδιπλωθεί», εξηγεί στο BBC η Mary-Ruth Low, υπάλληλος του Κέντρου Διατήρησης και Έρευνας για την Άγρια Ζωή, στη Σιγκαπούρη.

Έτσι παρά το γεγονός ότι οι πύθωνες θεωρούνται από τα μεγαλύτερα φίδια του κόσμου και παρά το ότι κατά καιρούς έχουν καταγραφεί πολλές επιθέσεις των συγκεκριμένων ερπετών σε ανθρώπους, οι ειδικοί θέτουν υπό αμφισβήτηση το κατά πόσο θα μπορούσαν να καταπιούν έναν ενήλικα άνθρωπο.

Τι γίνεται με τα άλλα μεγάλα ζώα;

«Οι πύθωνες τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά με θηλαστικά», επισημαίνει η κ.Low, αναφέροντας μάλιστα και περιστατικά κατά τα οποία τα τεράστια ερπετά έχουν καταπιεί ακόμη και κροκόδειλους.

Συνήθως τρώνε ποντίκια και άλλα μικρά ζώα, αλλά όταν το μέγεθός τους φτάσει σε ένα συγκεκριμένο όριο παύουν να ασχολούνται με τα τρωκτικά γιατί οι θερμίδες τους δεν τους καλύπτουν, λέει. «Στην ουσία όσο μεγαλώνουν επιλέγουν τόσο μεγαλύτερα θηράματα».

Ξεκαθαρίζει επίσης ότι αυτοί οι ευκαιριακοί κυνηγοί είναι πολύ επιλεκτικοί. Αν δεν βρουν το κατάλληλο θήραμα μπορούν να περάσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα καταναλώνοντας πολύ λίγο φαγητό. Αλλά ακόμη και τότε οι άνθρωποι εξακολουθούν να μην συγκαταλέγονται στο μενού τους.

Ήταν το πρώτο περιστατικό;

Θα μπορούσε η περίπτωση του 25χρονου από την Ινδονησία να αποτελεί το πρώτο περιστατικό κατανάλωσης ενήλικα ανθρώπου από πύθωνα, αλλά δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τον συγκεκριμένο ισχυρισμό. Στο παρελθόν έχουν αναφερθεί και άλλα παρόμοια περιστατικά σε απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη για τα οποία δεν υπάρχουν εξίσου αξιόπιστοι μάρτυρες.

Αυτή ίσως ήταν η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο και οι μάρτυρες ήταν σε ετοιμότητα, με τα κινητά τηλέφωνα στα χέρια τους για να καταγράψουν το στιγμιότυπο.

Πάντως σύμφωνα με την ειδικό φιδιών Nia Kurniawan από το πανεπιστήμιο Brawijaya της Ινδονησίας οι πύθωνες συνήθως αποφεύγουν τους ανθρώπινους οικισμούς, καθώς είναι ευαίσθητοι σε δονήσεις, θορύβους και στη θερμότητα των λαμπτήρων. Αλλά αν καμία φορά τους επισκέπτονται αυτό το κάνουν κατά τη διάρκεια του κυνηγιού.

Θα μπορούσε λοιπόν να πρόκειται για μία απλή ατυχία του θύματος, το οποίο μπορεί να σκόνταψε στο χωράφι του και να έπεσε στην ενέδρα που είχε στήσει το ερπετό για κάποιο άλλο θήραμα.

Sponsored Post