CULTURE
31/03/2017 07:02 EEST | Updated 31/03/2017 07:04 EEST

Φεστιβάλ Καννών 2017: Αν δεν μπορεί ούτε η Claudia Cardinale να γλιτώσει το ρετούς, κάτι κάνουμε λάθος

Την Τετάρτη που μας πέρασε, το Φεστιβάλ των Καννών δημοσίευσε την επίσημη αφίσα της φετινής, 70ης διοργάνωσης, η οποία σηκώνει αυλαία στις 17 Μαΐου. Η αφίσα απεικονίζει μια νέα Claudia Cardinale να χορεύει ανέμελα σε μια ταράτσα της Ρώμης, με τη σηκωμένη φούστα της να αποκαλύπτει τα καλλίγραμμα πόδια της.

Αρχικά η ανταπόκριση του κόσμου στην αφίσα ήταν κάτι παραπάνω από θετική, τα πράγματα όμως δεν άργησαν να πάρουν μια άσχημη τροπή καθώς αποκαλύφθηκε πως το Φεστιβάλ είχε επεξεργαστεί ψηφιακά την αρχική φωτογραφία της Cardinale προκειμένου να κάνει τη θρυλική ηθοποιό να φαίνεται πιο λεπτή.

Τα γαλλικά μέσα αποκάλυψαν το «πείραγμα» της εικόνας, δημοσιεύοντας την πρωτότυπη φωτογραφία του 1959. Η αντιπαράθεση των δύο εικόνων έγινε και σε μορφή GIF για να γίνουν πιο εύκολα αντιληπτές οι μετατροπές:

«Η Claudia Cardinale έπεσε ένα νούμερο σε ένα στροβιλισμό», έγραψε η Libération ενώ το πολιτιστικό περιοδικό Télérama έθεσε το, προφανές, ερώτημα: γιατί χρειάστηκε να ρετουσαριστεί μια σταρ όπως η Cardinale;

Φυσικά, οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων δεν έκρυψαν την οργή τους για την «πειραγμένη» Cardinale, με ένα χρήστη του Twitter να σχολιάζει χαρακτηριστικά «Αν μέχρι και η Claudia Cardinale δεν μπορεί να εκπροσωπεί την ομορφιά χωρίς να περνά από ρετούς, τότε έχουμε σοβαρό πρόβλημα». Άλλοι έκαναν λόγο για «τη δικτατορία του αδύνατου» και σχολίασαν πως «η Cardinale δεν ήταν αρκετά αδύνατη για τις Κάνες».

Η Cardinale, ωστόσο, φάνηκε να μην ενοχλείται από το ρετουσάρισμα της αφίσας. Σε μια δήλωση που έκανε μέσω του AFP, χαρακτήρισε το όλο θέμα «ψεύτικο καυγά» και συνέχισε λέγοντας: «Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο για την καλλιτεχνική δουλειά που έγινε πάνω στην εικόνα. Είναι μια αφίσα που, εκτός από εμένα, εκπροσωπεί ένα χορό, μια πτήση. Η φωτογραφία επεξεργάστηκε για να τονίσει την επίδραση της ελαφρότητας και να με μετατρέψει σε έναν ονειρικό χαρακτήρα -είναι μια εξιδανίκευση. Οι ανησυχίες σχετικά με τον ρεαλισμό της εικόνας δεν έχουν θέση εδώ, και ως αφοσιωμένη φεμινίστρια, δεν βλέπω καμία επίθεση στη γυναικεία μορφή. Υπάρχουν άλλα πράγματα που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στον κόσμο που είναι πιο σημαντικό να συζητάμε. Πρόκειται μόνο για σινεμά, ας μην το ξεχνάμε αυτό».

Ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Καννών, Thierry Frémaux, είπε στο AFP πως η αφίσα είχε θερμή υποδοχή, ενώ μέσω του λογαριασμού του στο Twitter αναδημοσίευσε ένα tweet του προέδρου της UniFrance Jean-Paul Salomé, που έγραφε: «Τι είναι όλη αυτή η ανόητη διαμάχη για την αφίσα των Καννών; Όλες οι φωτογραφίες που χρησιμοποιούνται για αφίσες περνούν από ρετούς, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο».

Αυτή, φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που το Φεστιβάλ των Καννών δέχεται επίθεση από τον κόσμο και κυρίως από τις φεμινιστικές οργανώσεις, για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις γυναίκες. Το 2012 υπήρχε το θέμα της απουσίας γυναικών σκηνοθετών από το διαγωνιστικό τμήμα. Έκτοτε ο αριθμός των γυναικών στην εν λόγω κατηγορία έχει αυξηθεί,αν και ο Frémaux είπε πως το Φεστιβάλ επιλέγει ταινίες βάσει της αξίας τους και όχι του φύλου τους.

Το 2015, οι Κάννες εγκαινίασαν το πρόγραμμα Women in Motion, το οποίο τιμά το ρόλο των γυναικών στις ταινίες. Στην ίδια διοργάνωση, ωστόσο, ξέσπασε και το -γνωστό σε όλους πλέον- σκάνδαλο με το κόκκινο χαλί, όπου σε αρκετές γυναίκες καλεσμένες του Φεστιβάλ απαγορεύτηκε η είσοδος στις ταινίες επειδή δεν φορούσαν αρκετά ψηλά τακούνια. Ο Frémaux είχε ζητήσει συγγνώμη τότε, κατήγγειλε τις ενέργειες του φύλακα που ήταν υπεύθυνος για το κόκκινο χαλί και έσπευσε να ξεκαθαρίσει την πολιτική ενδυμασίας του φεστιβάλ: «Υπάρχει μία φήμη που θέλει το φεστιβάλ να υποχρεώνει τις γυναίκες να φορούν τακούνια. Πρόκειται περί φήμης και δεν είναι αλήθεια».

Το 70ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών θα διεξαθχεί από τις 17 έως τις 28 Μαΐου, ενώ το πλήρες πρόγραμμα των ταινιών που θα προβληθούν θα ανακοινωθεί στις 13 Απριλίου.