Η Μέι δεσμεύθηκε να συνεργαστεί με την κυβέρνηση του Γιβραλτάρ ώστε να εξασφαλίσει «την καλύτερη δυνατή κατάληξη»

Η Μέι δεσμεύθηκε να συνεργαστεί με την κυβέρνηση του Γιβραλτάρ ώστε να εξασφαλίσει «την καλύτερη δυνατή κατάληξη»
(Xinhua/Han Yan via Getty Images)
(Xinhua/Han Yan via Getty Images)
Xinhua News Agency via Getty Images

H πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δεσμεύθηκε σήμερα να συνεργαστεί με την αυτόνομη κυβέρνηση του Γιβραλτάρ ώστε να εξασφαλίσει «την καλύτερη δυνατή κατάληξη» ως προς μια συμφωνία για το Brexit που θα καλύπτει και τη συγκεκριμένη βρετανική κτήση.

Την Παρασκευή η ΕΕ χορήγησε στην Ισπανία το δικαίωμα άσκησης βέτο αναφορικά με τις μελλοντικές σχέσεις που θα έχει το Γιβραλτάρ με το μπλοκ δίνοντας έτσι τον λόγο στη Μαδρίτη για την τύχη του βρετανικού αυτού θύλακα στην νότια Ισπανία έπειτα απο την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση. Η Ισπανία διεκδικεί την κυριαρχία του «Βράχου» που εκχώρησε στη Βρετανία το 1713.

Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι η Μέι επανέλαβε πως το Λονδίνο παραμένει "σταθερό στη δέσμευσή του" να υποστηρίζει το Γιβραλτάρ, τους πολίτες και την οικονομία του στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης του Γιβραλτάρ Φαμπιάν Πικάρντο.

Μια εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι η Μέι μετέφερε στον Πικάρντο πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί οποιαδήποτε διευθέτηση σύμφωνα με την οποία το Γιβραλτάρ θα περνούσε υπό την κυριαρχία άλλου κράτους «ενάντια στην ελεύθερα και δημοκρατικά εκπεφρασμένη βούληση» των κατοίκων της περιοχής.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αλφόνσο Νταστίς αρνήθηκε να σχολιάσει για το δικαίωμα του βέτο σχετικά με το Γιβραλτάρ σε σημερινή του συνέντευξη αλλά είπε ότι βλέπει πολύ θετικά τη στάση της ΕΕ.

"Οταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ, ο εταίρος της ΕΕ θα είναι η Ισπανία και στην περίπτωση του Γιβραλτάρ η ΕΕ είναι ως εκ τούτου υποχρεωμένη να πάρει τη θέση της Ισπανίας. Δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητο να μιλάμε για βέτο", είπε στην El Pais.

Δημοφιλή