ΔΙΕΘΝΕΣ
03/04/2017 05:40 EEST | Updated 03/04/2017 05:40 EEST

Προηγείται το κυβερνών ρεπουμπλικανικό κόμμα στην Αρμενία. Τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών

KAREN MINASYAN via Getty Images
A man casts his ballot at a polling station in Yerevan, on April 2, 2017, as Armenians vote for legislative elections, for the first time since the adoption of constitutional reforms aimed at transforming the ex-Soviet country into a parliamentary republic. / AFP PHOTO / KAREN MINASYAN (Photo credit should read KAREN MINASYAN/AFP/Getty Images)

Το κυβερνών κόμμα στην Αρμενία προηγείται στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στην πρώην σοβιετική δημοκρατία, σύμφωνα με μερικά αποτελέσματα της κεντρικής εκλογικής επιτροπής που αφορούν το ήμισυ των εκλογικών τμημάτων.

Οι βουλευτικές αυτές εκλογές είναι οι πρώτες που πραγματοποιούνται στην Αρμενία μετά την επίμαχη συνταγματική μεταρρύθμιση για την εγκαθίδρυση ενός κοινοβουλευτικού συστήματος.

Μετά την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων στο 50,4% των εκλογικών τμημάτων, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του προέδρου Σερζ Σαρκισιάν έρχεται πρώτο με 50,43% των ψήφων και ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης υπό τον επιχειρηματία Γκαγκίκ Τσαρουκιάν λαμβάνει ποσοστό 28,29%, ανακοίνωσε σήμερα η κεντρική εκλογική επιτροπή.

"Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των εκλογών, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει όλες τις πιθανότητες να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του κόμματος 'Εντουαρντ Σαρμαζάνοφ.

Το εθνικιστικό κόμμα Ντασνακτσουτιούν έχει λάβει ποσοστό 6,88%, σύμφωνα πάντα με τα μερικά αποτελέσματα και συνεπώς αναμένεται να εξασφαλίζει την είσοδό του στο κοινοβούλιο.

Το ποσοστό συμμετοχής ήταν 60,86%.

Πριν από την ανακοίνωση των μερικών αποτελεσμάτων, exit poll που διεξήχθη χθες μετά το κλείσιμο της κάλπης, από την Ένωση Κοινωνιολόγων της Αρμενίας και τον όμιλο Baltic Surveys/Gallup International, έδινε 46% στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και το 25% στον συνασπισμό της αντιπολίτευσης.

Η ψηφοφορία, που παρακολουθείτο από παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), συνιστά ένα τεστ για τη δημοκρατία στην πρώην σοβιετική δημοκρατία των 2,9 εκατ. κατοίκων που ποτέ δεν γνώρισε μια μεταβίβαση της εξουσίας στην αντιπολίτευση μέσα από μια εκλογική διαδικασία.

Ο Τσαρουκιάν, ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της χώρας, δόμησε την εκστρατεία του πάνω σε υποσχέσεις για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας και για αύξηση μισθών και συντάξεων όσων εργάζονται στον δημόσιο τομέα.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, επικεφαλής του ψηφοδελτίου είναι ο υπουργός Άμυνας Βίγκεν Σαρκισιάν, δεσμεύτηκε για την "ασφάλεια και την πρόοδο" της Αρμενίας.

Συνολικά πέντε κόμματα και τέσσερις συνασπισμοί διεκδικούσαν 101 έδρες στο κοινοβούλιο. Στο αναλογικό σύστημα εκπροσώπησης, ένα κόμμα πρέπει να λάβει 5% για να εισέλθει στο κοινοβούλιο και ένας συνασπισμός τουλάχιστον 7%.

Η αντιπολίτευση έκανε λόγο για νοθεία. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι ότι είχε λάβει 320 καταγγελίες για παραβίαση της διαδικασίας της ψηφοφορίας.

"Παρατηρήσαμε πολλές παρατυπίες στα εκλογικά τμήματα, όπως παραβιάσεις του απορρήτου της ψήφου", δήλωσε στο AFP o Χοβσέπ Χουρσουντιάν, ηγετικό στέλεχος ενός συνασπισμού της αντιπολίτευσης.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)