ΔΙΕΘΝΕΣ
04/04/2017 17:30 EEST | Updated 04/04/2017 17:30 EEST

Guardian: Η Βρετανία έχει την τέλεια ευκαιρία να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Barry King via Getty Images
Parthenon Marbles (also known as the Elgin Marbles) at the British Museum in London, England (Photo by Barry King/WireImage)

«Η Βρετανία έχει την τέλεια ευκαιρία να επιστρέψει τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα». Αυτό σημειώνει ο αρθρογράφος Τζέφρι Ρόμπερτσον της έγκριτης βρετανικής εφημερίδας «The Guardian» , γεγονός που γνωστοποιεί με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο Τζέφρι Ρόμπερτσον, επισημαίνει στο άρθρο του ότι η Βρετανία έχει την τέλεια ευκαιρία να επιστρέψει τα Γλυπτά στην Ελλάδα, κάτι αυτό «είναι το σωστό και θα μπορούσε να κερδίσει έτσι παραχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις».

«Τα πιο σημαντικά σύμβολα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης είναι τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Τα μισά βρίσκονται στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ τα άλλα μισά, που άρπαξε από τον Παρθενώνα ένας Σκωτσέζος διπλωμάτης, κάθονται σε μια γκαλερί του Βρετανικού Μουσείου», σημειώνει ο αρθρογράφος.

«Το να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του Brexit η επιστροφή των - κλεμμένων από τον Έλγιν - Γλυπτών θα μπορούσε να αποτελέσει ευλογία για τη Βρετανία και θρίαμβο για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής κληρονομιάς. Η επανένωση των Γλυπτών είναι μια πολιτιστική επιτακτική ανάγκη, όχι τόσο για την Ελλάδα, όσο για την Ευρώπη. Ενωμένα, θα συμβολίζουν μοναδικά το ξεκίνημα της πολιτισμένης ζωής στην Ευρώπη, 2.500 χρόνια πριν. Ενωμένα στο σύγχρονο Μουσείο κάτω από τον Παρθενώνα, τα Γλυπτά θα αποτελούν τον μεγαλύτερο καλλιτεχνικό και αρχιτεκτονικό θησαυρό της ηπείρου», προσθέτει, μεταξύ άλλων, ο αρθρογράφος.

«Η Βρετανία φεύγει από την Ευρώπη, οπότε πρέπει να της αφήσει τα Γλυπτά της», καταλήγει.