ΚΟΙΝΩΝΙΑ
04/04/2017 03:53 EEST | Updated 04/04/2017 04:08 EEST

Πώς δύο γυναίκες βοήθησαν τον φοιτητή Αλέξη Λάζαρη να γλιτώσει από το τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής

NurPhoto via Getty Images
Golden Dawn rally in Athens, Greece, January 28, 2017. Supporters of the Greek ultra nationalist party Golden Dawn gathered to commemorate the death of three Greek military officers during Imia crisis in 1996. A greek army helicopter crashed on January 31 1996 in the Imia islets, at the Greek-Turkish sea borders. (Photo by Giorgos Georgiou/NurPhoto via Getty Images)

Καθοριστικός θεωρείται από τους αστυνομικούς ο ρόλος δύο γυναικών στην υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού του 24χρονου φοιτητή της Σχολής Καλών Τεχνών, Αλέξη Λάζαρη.

Οι δύο μάρτυρες βγήκαν το μεσημέρι της Παρασκευής στα μπαλκόνια των διαμερισμάτων τους στους Αμπελόκηπους ακούγοντας τα ουρλιαχτά του 24χρονου. Αμέσως άρχισαν να φωνάζουν δυνατά προς τους τέσσερις δράστες να αφήσουν το θύμα τους. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι αν δεν ήταν οι δύο γυναίκες, ενδεχομένως τα χτυπήματα να συνέχιζαν και να προκαλούνταν ανήκεστη βλάβη στο κεφάλι του άτυχου φοιτητή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο γυναίκες τηλεφώνησαν στην Άμεση Δράση ειδοποιώντας για το περιστατικό. Η μία από τις δύο, η οποία ζει εδώ και χρόνια στη γειτονιά που βρίσκεται κοντά στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, φέρεται να ανέφερε στο τηλεφώνημα: «Ελάτε. Δέρνουν έναν νεαρό άτομα της Χρυσής Αυγής». Η κλήση καταγράφηκε από το τηλεφωνικό κέντρο της ΓΑΔΑ αλλά όταν οι αρμόδιοι αξιωματικοί της Αστυνομίας ζήτησαν από τη γυναίκα να καταθέσει ως μάρτυρας για τα όσα είδε εκείνη αρνήθηκε.

Έτσι, ο μοναδικός μάρτυρας είναι ο 40χρονος, ο οποίος αναγνώρισε το 42χρονο στέλεχος της Χρυσής Αυγής που συνελήφθη το περασμένο Σάββατο για την επίθεση. Ο δράστης αρνείται τις κατηγορίες. Ο μάρτυρας, πάντως, έχει δηλώσει σε τρεις διαφορετικές καταθέσεις ότι είδε τον 42χρονο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το στέλεχος της Χρυσής Αυγής και ο μάρτυρας γνωρίζονται από παλιά. Οι άνδρες της Κρατικής Ασφάλειας που επισκέφτηκαν τον 24χρονο τραυματία στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» έδειξαν στο θύμα τη φωτογραφία του συλληφθέντα. Ο φοιτητής, ωστόσο, απάντησε στους αστυνομικούς ότι το μόνο που μπορούσε να κάνει είναι να βάλει στα χέρια στο κεφάλι για να προστατευτεί όσο γίνεται από τις μπουνιές και τις κλωτσιές με αποτέλεσμα να του είναι αδύνατο να δει τα πρόσωπα των δραστών. Πιθανότατα σήμερα θα καταφέρει να πάρει εξιτήριο.

Οι αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας αναζητούν ακόμα τρία άτομα που συμμετείχαν στην επίθεση. Βάρος δίνεται στην ανάλυση υλικού από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης τράπεζας που βρίσκεται κοντά στο σημείο του ξυλοδαρμού.