ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
04/04/2017 15:51 EEST | Updated 04/04/2017 18:29 EEST

FT: Πώς το πολιτικό κόστος της συμφωνίας με τους θεσμούς αλλάζει τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης

Alkis Konstantinidis / Reuters
Newly-appointed Finance Minister Euclid Tsakalotos looks on during his swearing in ceremony as Greek Prime Minister Alexis Tsipras (L) stands next to him at the Presidential Palace in Athens, Greece July 6, 2015. Greece's top negotiator in aid talks with creditors, Euclid Tsakalotos, sworn in as finance minister on Monday after the resignation of Yanis Varoufakis. REUTERS/Alkis Konstantinidis TPX IMAGES OF THE DAY

Στο αδιέξοδο των συζητήσεων ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και τους θεσμούς αναφέρονται οι Financial Times. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μαζί με την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, βρέθηκαν για μια ακόμα φορά στις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί μια εμπλοκή με τους δανειστές πριν από το Eurogroup της Μάλτας την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να ασκήσει πιέσεις ώστε να μετατεθούν οι περικοπές στις συντάξεις για το 2020, ενώ δεν θα αποδεχτεί και τις προτάσεις των θεσμών στα εργασιακά, δείχνοντας αντίσταση στην απαίτηση για απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων, αλλά ταυτόχρονα καθυστερώντας την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ωστόσο, στο ρεπορτάζ γίνεται ακόμη λόγος για απόρριψη της συμφωνίας ένα μήνα πριν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Όπως εξηγούν οι FT, η κίνηση αυτή του πρωθυπουργού σχετίζεται με το πολιτικό κόστος που θα έφερε στις επόμενες εκλογές για το ΣΥΡΙΖΑ.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η Ελληνική πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει σε «εξωπραγματικές απαιτήσεις», τις οποίες έχουν εκφράσει το τελευταίο διάστημα μέρος των Θεσμών. 

ΝΔ: Τον Τσίπρα ενδιαφέρει μόνο η διατήρηση της εξουσίας

Επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή το δημοσίευμα των Financial Times, εξαπολύει η ΝΔ, υποστηρίζοντας «αποδεικνύει ότι ο κ. Τσίπρας για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι η διατήρηση της εξουσίας του και το πολιτικό του μέλλον»

.

Η ΝΔ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση κινείται με κριτήριο το πολιτικό κόστος και τις εσωτερικές ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Γι' αυτό διαπραγματεύεται τη συμφωνία με τις διάφορες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ουσιαστικά με τους εταίρους της χώρας. Η συνεχής καθυστέρηση βουλιάζει την οικονομία και την κοινωνία στην αβεβαιότητα» καταλήγει η ΝΔ.

Sponsored Box