ΔΙΕΘΝΕΣ
05/04/2017 13:10 EEST | Updated 05/04/2017 13:11 EEST

Η Ισλανδία σχεδιάζει να καταρρίψει το μισθολογικό χάσμα ανδρών-γυναικών με νόμο

Musketeer via Getty Images
Young businesswoman crossing arms in an office

Το ισλανδικό Κοινοβούλιο εξετάζει ένα νομοσχέδιο που θα αναγκάζει τις εταιρείες να αποδεικνύουν ότι πληρώνουν ισότιμα τους εργαζομένους τους, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής ή θρησκεύματος. Εάν ο νόμος εγκριθεί, η Ισλανδία θα είναι η πρώτη χώρα που θα έχει λάβει δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση μισθολογικού χάσματος ανδρών-γυναικών.

Σύμφωνα με το BBC, οι εταιρείες που δεν θα υπακούν, θα καλούνται να πληρώνουν πρόστιμα, ενώ θα διεξάγονται και έλεγχοι στο εσωτερικό τους. Οι παραβιάσεις θα αφορούν στην άνιση κατανομή των μισθών ανάμεσα στους υπαλλήλους της ίδιας βαθμίδας, καθώς έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες αμείβονται κατά κανόνα λιγότερο από τους άνδρες συναδέλφους τους. Το νομοσχέδιο έχει μέχρι στιγμής την στήριξη της κεντροδεξιάς κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, επομένως αναμένεται να εγκριθεί.

Η Ισλανδία βρίσκεται πρώτη στην κατάταξη του WEF σε θέματα ισότητας φύλου, με την Νορβηγία, την Φινλανδία και την Σουηδία να ακολουθούν. Ωστόσο, το μισθολογικό χάσμα ανδρών γυναικών παραμένει στο 17%. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι ο νόμος θα προστατεύει και άλλες πληθυσμιακές ομάδες που περιθωριοποιούνται για λόγους θρησκεύματος, φυλής ή σεξουαλικών προτιμήσεων. Οι εταιρείες που θα καλούνται να ακολουθήσουν τις οδηγίες είναι αυτές που διαθέτουν περισσότερους από 25 εργαζομένους, ενώ ο νόμος αφορά και στο δημόσιο.