LIFE
06/04/2017 06:30 EEST | Updated 06/04/2017 08:13 EEST

Αυτά είναι τα 50 καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο για το 2017

best restaurants

Η διάδημη λίστα «The World's 50 Best Restaurants» (Τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου), είναι ένας τόσο αμφιλεγόμενος όσο και επιδραστικός ετήσιος θεσμός. Επιδραστικός επειδή τα εκάστοτε εστιατόρια που περιλαμβάνονται σε αυτή βλέπουν αυτόματα τη δημοτικότητα και την πελατεία τους να αυξάνεται κατακόρυφα, αμφιλεγόμενος επειδή έχει κατηγορηθεί πως επικεντρώνεται στα εστιατόρια της Ευρώπης, πως αγνοεί τα εστιατόρια που διευθύνονται από γυναίκες και πως προτιμά τα πανάκριβα μενού με τις άκρως εκλεπτυσμένες γεύσεις.

Η βαθμολόγηση του 2017 ολοκληρώθηκε χτες, Τετάρτη, όταν και ανακοινώθηκε η φετινή λίστα με τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου. Μόλις 3 γυναίκες περιλαμβάνονται στις 50 θέσεις της, ενώ οι τιμές των νικητήριων μενού παραμένουν σταθερά ακριβές.

Για παράδειγμα, ο μεγάλος νικητής του 2017, το εστιατόριο Eleven Madison Park των Daniel Humm και Will Guidara στη Νέα Υόρκη, διαθέτει μια εκπληκτική πολιτική φιλοξενίας, όπως να κερνάει τους πελάτες του ολόκληρα μπουκάλια Calvados (μπράντι μήλου) στο τέλος του φαγητού προτρέποντάς τους να πιουν όσο θέλουν και να τους κάνει δώρο βάζα με granola κατά την αποχώρησή τους. Για να γευματίσουν, όμως, δύο άτομα στο εν λόγω εστιατόριο, θα τους κοστίσει περισσότερα από $1000.

Η απονομή των βραβείων «World's 50 Best Restaurants» εκδικάζεται ανεξάρτητα από την παγκόσμια συμβουλευτική φίρμα Deloitte. Οι περίπου 1500 κριτές αποτελούνται από κριτικούς γεύσης, σεφ και ιδιοκτήτες εστιατορίων, καθώς και από πολυταξιδεμένους λάτρεις της γαστρονομίας.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη φετινή λίστα των νικητών.

1. Eleven Madison Park(New York City)

Chef: Daniel Humm

Μέσο κόστος: $295

2. Osteria Francescana (Modena, Italy)

Chef: Massimo Bottura

Μέσο κόστος: €220-€250

3. El Celler de Can Roca (Girona, Spain)

Chef: Joan Roca

Μέσο κόστος: €165-€195

4. Mirazur (Menton, France)

Chef: Mauro Colagreco

Μέσο κόστος: €110-€210

5. Central (Lima)

Chef: Virgilio Martinez, Pia Leon

Μέσο κόστος: S/.348-428

6. Asador Etxebarri (Axpe, Spain)

7. Gaggan (Bangkok)

8. Maido (Lima)

9. Mugaritz (Errenteria, Spain)

10. Steirereck (Vienna, Austria)

11. Blue Hill at Stone Barns (Pocantico Hills, New York)

12. L’Arpège (Paris)

13. Alain Ducasse au Plaza Athénée (Paris)

14. Restaurant Andre (Singapore)

15. Piazza Duomo (Alba, Italy)

16. D.O.M. (São Paulo)

17. Le Bernardin (New York City)

18. Narisawa (Tokyo)

19. Geranium (Copenhagen)

20. Pujol (Mexico City)

21. Alinea (Chicago)

22. Quintonil (Mexico City)

23. White Rabbit (Moscow)

24. Amber (Hong Kong)

25. Tickets (Barcelona)

26. The Clove Club (London)

27. The Ledbury (London)

28. Nahm (Bangkok)

29. Le Calandre (Rubano, Italy)

30. Arzak (San Sebastian, Spain)

31. Alléno Paris au Pavillon Ledoyen (Paris)

32. Attica (Melbourne)

33. Astrid y Gastón (Lima)

34. De Librije (Zwolle, Netherlands)

35. Septime (Paris)

36. Dinner by Heston Blumenthal (London)

37. Saison (San Francisco)

38. Azurmendi (Larrabetzu, Spain)

39. Relae (Copenhagen)

40. Cosme (New York City)

41. Ultraviolet by Paul Pairet (Shanghai)

42. Boragó (Santiago, Chile)

43. Reale (Castel Di Sangro, Italy)

44. Brae (Birregurra, Australia)

45. Den (Tokyo)

46. L’Astrance (Paris)

47. Vendôme (Cologne, Germany)

48. Restaurant Tim Raue (Berlin)

49. Tegui (Buenos Aires)

50. Hof Van Cleve (Kruishoutem, Belgium)

Sponsored Post